Cheney neemt Obama te pakken

Dick Cheney, de voormalige vice-president, trekt hard van leer tegen Barack Obama. Hij beschuldigde de nieuwe president ervan een gevaar voor het land te zijn. In een live-interview op CNN over terrorisme zei Cheney: “Hij neemt beslissingen waardoor de kans op nieuwe aanslagen op de Amerikaanse bevolking toeneemt.” 
Het is hoogst ongebruikelijk dat een president op een dergelijke manier door zijn voorganger te pakken wordt genomen. Ex-president Bush peinst er dan ook niet over in de voetsporen van zijn voormalige second best te treden. Toen hem deze week om commentaar werd gevraagd, zei hij over de nieuwe president: “He deserves my silence.” 
The New York Times heeft een verrassende manier gevonden om dit voorval van commentaar te voorzien. De krant grijpt terug op een blunder die president Kennedy in 1961 beging, toen hij pas 86 dagen in het Witte Huis zat. Het betrof de mislukte poging (het Varkensbaai-incident) om Fidel Castro uit het zadel te lichten. 
Om uit de problemen te komen, maakte Kennedy destijds onmiddellijk afspraken met de voormalige vice-president (Richard Nixon) en de voormalige president (Dwight Eisenhower). Eisenhower gaf hem in een ontmoeting op Camp David een lesje in hogere politiek en leerde de nog groene Kennedy hoe hij moest handelen. Achter de schermen had hij de nodige kritiek op Kennedy, maar in het openbaar zei de voormalige vijf sterrengeneraal: “I am all in favor of the United States supporting the man who has to carry the responsibility for our foreign affairs.” 
Die kan Cheney in zijn zak steken. 
De tweede link verwijst naar de video met het gesprek met Cheney. .

Bron(nen):   The New York Times  Video Cheney