Obama zette Sarko op zijn plaats

Laten we met behulp van Charles Bremner, een veteraan van The Times, nog even terugkijken op het bezoekje van president Obama aan Frankrijk dit weekend. 
Bremner gaf zijn ogen goed de kost en zijn conclusie is: Obama houdt veel afstand tot de Franse president - veel meer dan de kleine Sarkozy lief is. 
Obama verbleef zondag in Parijs op een minuut lopen van het Elysee, het presidentiele paleis, maar een bezoekje aan de Franse president kon er niet vanaf - hoezeer Sarkozy hierom ook gevraagd had. De Obamaatjes gingen eerst naar Centre Pompidou met hun dertig auto's, daarna naar de Notre Dame en vervolgens naar een goede brasserie om te lunchen (wel water, geen wijn). 
Een dag eerder, bij de herdenking van D-Day, wist Obama het zo te draaien dat het leek of hij de gastheer was en Sarkozy een van de gasten ('Obama Beach'). Toen hadden de twee een werklunch van 20 minuten (!) en ook al waren de verklaringen na afloop heel erg buddy- buddy, het was insiders wel duidelijk dat Obama hier een meer dan gangbare afstand betrachtte. 
Mogelijke reden voor een zekere koelte: Obama denkt graag over zaken na, Sarkozy is een man van actie zonder veel reflectie. 
Het feit dat de Amerikaanse president over kwam met een heel konvooi aan eigen spullen, zoals vliegtuigen, heli's, auto's en motors (veel auto's komen uit de failliete GM-boedel) gaf de Fransen ook al een zeker miskend gevoel en de weinig hartelijke relatie tussen beide presidenten is nu een dankbaar onderwerp in de Franse pers. 
Verder deden Franse media er alles aan om de Britse rol inzake D-Day zo klein mogelijk te houden. Een komiek beweerde zelfs op de radio dat hij het hondsbrutaal vond van de Britten dat ze het gerucht maar bleven verspreiden dat ze iets te maken zouden hebben gehad met de landingen in Normandie in 1944.

Bron(nen):   The Times