Begrotingsakkoord: 100.000 belastingvrij schenken

VVD en PvdA zijn klaar met de plannen voor volgend jaar. Er zal voor 4 miljard worden bezuinigd en de lasten gaan met 2 miljard omhoog, bij elkaar 6 miljard. Er beginnen ook details uit te lekken over overige maatregelen. Zo wordt het voor ouders een stuk makkelijker om geld te schenken aan hun kinderen. De grens voor belastingvrij schenken stijgt naar 100.000 euro, onder één voorwaarde. Dat geld moet gestoken worden in de eigen woning van de ontvanger. Zo kan de hypotheekschuld verlaagd worden of kan het geld gebruikt worden voor investeringen of renovatie van het huis. Hiermee hoopt de coalitie vermogens los te weken en in de economie te laten vloeien. De maatregel moet ook de hoge woningschuld in ons land wat terugdringen. Het kabinet zet verder het mes in toeslagen. Een rapport van de commissie Van Dijkhuizen vormt daarvoor de leidraad. Die adviseert de toeslagen gericht op inkomensondersteuning te stroomlijnen en te vereenvoudigen door invoering van een huishoudentoeslag, in plaats verschillende toeslagen als huurtoeslag en zorgtoeslag. Daarmee wordt het aantal rechthebbenden op een toeslag teruggebracht, zo is de verwachting.

14 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. RhodBerth

  Ik heb liever dat de inkomstenbelasting wordt verlaagd dan dat de schenking en successiebelasting wordt verlaagd.

  Inkomstenbelasting is belasting op hard werken.
  Successie- / schenkbelasting is belasting op iets dat je toch al in de schoot geworpen werd.

  Maar goed, ik kan me de link tussen ‘rijke ouders’ en ‘kansloze kinderen op de huizenmarkt’ wel goed voorstellen, vanuit dat oogpunt gezien is het wel slim.

  • Oh_Oh_SarCastro

   Onzin! Successiebelasting is een belasting op geld waar je al belasting over hebt betaald (bijvoorbeeld inkomstenbelasting). Je kinderen krijgen het misschien in de schoot geworpen maar ik als ouder zie het geld wel in dat zwarte gat verdwijnen dat de belastingdienst heet!

   (in antwoord op RhodBerth)
   • RhodBerth

    Over al het geld dat je ontvangt is al belasting betaald. Geld gaat rond, en bijna elke keer dat het van eigenaar wisselt ontvangt de overheid belasting.

    Als ik mijn salaris uitgeef aan een nieuwe auto, dan betaal ik eerst inkomstenbelasting aan de overheid. Van wat er over blijft koop ik een auto. De verkoper van de auto moet over dat bedrag winst belasting afdragen. Die verkoper zegt dan toch ook niet: “Maar RhodBerth heeft al inkomstenbelsting afgedragen”.

    Het verschil is dat jij als ouder emotioneel een ander gevoel hebt bij de schenkingsbelasting die je kinderen moeten betalen dan bij de winstbelasting die de autoverkoper moet betalen. Het laatste boeit je niet, terwijl het feitelijk hetzelfde is.

    Kortom: het is een onderbuik gevoel.

    (in antwoord op Oh_Oh_SarCastro)
    • Dead Silence

     Vergeet de BPM niet, die 45.2% is op een (fatsoenlijke en milieuvriedelijke) auto. En BTW, belasting toegevoegde waarde) op energiebelasting? Die zou negatief moeten zijn, de toegevoegde waarde is immers negatief.
     Wat ben ik toch naief.

     (in antwoord op RhodBerth)
     • RhodBerth

      Je bent naïef omdat je vragen stelt bij de vraag waarom er belasting moet worden geheven in specifieke gevallen.

      Belasting MOET geheven worden om de samenleving te laten draaien. Daar is geld voor nodig. Of dat nu hondenbelasting, stropdassenbelasting, adembelasting of inkomstenbelasting is doet er ten principale niet toe. We moeten gewoon met elkaar geld bij elkaar brengen. Uiteraard het liefst zo efficiënt mogelijk. En dan lijken de belastingen die jij noemt mij juist efficiënt met positieve bijwerkingen. (i.t.t. bv BTW en loonbelasting)

      De echte vraag is: waarom spendeert de overheid zoveel geld zodat we zoveel belasting moeten betalen.

      (in antwoord op Dead Silence)
     • Dead Silence

      Ik stel die vraag helemaal niet. Maar ik ben het eens met je laatste alinea.

      (in antwoord op RhodBerth)
 2. dirkvank

  stompzinnig voorstel. als rijke ouders hun kind met een huis willen helpen, dan doet ze dat wel ondanks het feit dat bij 100k het schenkingsrecht 5k is. Ofwel ze doen het door geld goedkoop te lenen ofwel ze schenken het. Kortom, wederom een voorstel dat niets maar dan ook niets extra’s zal opleveren inde woningmarkt. Kabinet blinkt uit door onvermogen in het bedenken van slimmigheden die echt hout snijden. Echt hout snijdt het om opgepotte pensioengelden op te laten nemen met max 15% belasting of zo en dat af te laten lossen of te gebruiken om een huis te kopen. mes snijdt aan drie kanten. Huizenmarkt wordt gesteund, begrotingstekort wordt minder en hypotheekschulden worden minder. Alleen mag dat natuurlijk niet van Europa, want dan gaan de pensioenverzekeraars beleggingen verkopen en dat schaadt de beurs of de landen waarin de pensioenfondsen obligaties hebben.

 3. Paulraw

  ” Zo wordt het voor ouders een stuk makkelijker om geld te schenken aan
  hun kinderen. De grens voor belastingvrij schenken stijgt naar 100.000
  euro, onder één voorwaarde. Dat geld moet gestoken worden in de eigen
  woning van de ontvanger.”

  Dus ouders met spaargeld geven het aan hun kinderen en hebben vervolgens recht op ouderenzorg van de overheid omdat hun geld op is.
  Het kabinet schiet weer eens in eigen voet ,want ouderen met geld moesten toch van hun vermogen hun eigen zorg gaan betalen.Zit geen enkele logica in bij die lui ,uiteindelijk betaalt het kabinet weer extra voor zorg zo.
  Als ik oudere was wist ik het wel ,gauw weggeven ipv dat ik het geld waar ik mijn leven lang voor gewerkt heb, moest afdragen aan de staat voor zorg terwijl een ander het gratis krijgt.

 4. BeelaTeismar

  Met andere woorden: Vermogende ouders moeten gaan meehelpen de hypotheek van hun kinderen af te lossen. Wordt vermogen opbouwen, sparen, hiermee ontmoedigd? Gaat dit in de praktijk ook werken, is de volgende vraag.

 5. PaulusJ

  De logica van de maffia en afpersers is die van politici.
  Afpersing, intimidatie en altijd maar toenemende geldhonger.

  Het geld dat resteert na belast te zijn met werkgeverslasten, premieheffing, loonbelasting, fictief rendementsbelasting, vermogensbelasting, inflatie (=stille afroombelasting en god weet wat nog meer voor taxen, geld dat ook nog eens door de lage rente geld kost om op de bank te hebben staan, mag je nu tot 100k schenken, zonder daar ook weer belasting over te moeten betalen.

  Schilder en klus Polen mag je dus wel aan het werk zetten van dit geld.

  Een auto, vakantie, kunstwerk, opleiding, of huishoudbijdrage is schenkingsvorm, blijft belast.

  Zoals ik al zei: de Maffia. Protectiegeld en gedwongen inkoop.

 6. Anna

  Zo , ik heb net 300. 000 euri overgemaakt voor mijn kids , duhhhh , wat een enorm licht is dat EU knielertje ! Man man als t niet om te huilen zou zijn lachte ik me krom !

 7. Dead Silence

  Geldt dit ook als je ouders zijn overleden, d.w.z. als je je erfenis aan je woning spendeert (tot €100.000)? Of komt dan de lijkenpkbelasting wel om de hoek kijken?

 8. Pietje_Precies

  DDS heeft een leuke analyse wat een wassen neus en een misleidend gebaar dit is.

Reacties niet toegestaan