Afghanistan? Nog minstens 40 jaar blijven

Klare taal. De nieuwe chef van de Britse Generale Staf, generaal Sir David Richards, zegt gewoon waar het op staat: als de geallieerde aanwezigheid in Afghanistan effect wil hebben, moet het Westen daar nog minstens 40 jaar blijven.
Op dit moment zitten zo'n 9.000 Britse manschappen in Afghanistan, die de laatste maanden met grote regelmaat verliezen leiden. Gisteren kwamen opnieuw 3 Britse soldaten om het leven.Totaal aantal slachtoffers sinds 2001 in dit land: 195. Wat in Groot-Brittannie weer tot de vraag leidt waarom en hoe lang aanwezigheid in het verre Azie nog gewenst is.
Al vaker is opgemerkt dat alleen lange aanwezigheid, of zo men wil kolonisatie, effect kán hebben in Afghanistan. Maar politici zijn te benauwd om zoiets hardop te zeggen. Ook de media roepen steeds opnieuw dat er geen vooruitgang wordt geboekt - en tonen weinig interesse in mogelijke effecten op lange termijn. Het lijkt wel of zowel politiek als media gevangen zitten in de publieke roep om pijlsnelle resultaten.
Het is daarom bijzonder dat een hoge militair eens uit een heel ander vaatje tapt.

Bron(nen):   The Times