Mugabe maakt het uitstekend

Misschien vraagt u zich af hoe het met Robert Mugabe gaat, de zeer bejaarde president van Zimbabwe. The Economist weet het antwoord: uitstekend! 
Mugabe is nu 85 jaar oud, zijn land is nog altijd een puinhoop, maar het staatshoofd is vol goede moed, energiek, maakt grapjes, maakt ook mensen met regelmaat bang zoals het een dictator betaamt en hij ziet de toekomst vol vertrouwen tegemoet.  
Deze maand is hij door zijn partij opnieuw als partijleider benoemd voor de komende 5 jaar. Anderen dongen naar zijn voorname positie maar maakten geen schijn van kans. 
Wat buitenstaanders nauwelijks voor mogelijk houden is toch het geval: Mugabe wordt door veel landgenoten bewonderd. Een groot deel van de bevolking verwacht dat de leefomstandigheden beter zullen worden en dat er meer voedsel voorhanden zal zijn dan tot voor kort gebruikelijk.
Je zou kunnen zeggen dat Mugabes samenwerking met Morgan Tsvangirai goed is voor het land, maar dat de president als geslepen politicus degene is die met de eer strijkt. Ook vitale overheidsonderdelen als politie en leger houdt hij goed onder controle.
Mugabe is nu staatshoofd sinds 1980, bijna 30 jaar lang. Goede kans dat daar nog een aantal jaren bijkomen.

Bron(nen):   The Economist