WSJ: ‘Het Nederlandse leger één van de dapperste en efficiëntste’

De val van de Nederlandse regering, schrijft The Wall Street Journal, zal er toe leiden dat Nederland  zich terugtrekt uit Afghanistan en dat is een 'a major blow to the U.S.-led NATO alliance against the Taliban.' Het afgenomen enthousiasme in Nederland om mee te vechten staat niet op zichzelf. Canada heeft zijn vertrek ook aangekondigd en grote bondgenoten als Duitsland en Frankrijk doen amper mee, schrijft de krant.
"Nederland is een klein land, maar het draagt een symbolisch gewicht in de strijd, zeggen mensen van de Navo en de VS. Het Nederlandse leger wordt door die officials gezien als een van de dapperste en efficiëntste van het bondgenootschap. Woordvoerders van het ministerie van Buitenlandse Zaken prijzen het werk van Nederland."
The Wall Street Journal ziet ook kans de Nederlandse kwestie in  woorden uit te leggen. "Premier Balkenende wilde wel in Uruzgan blijven. Vice-premier Bos niet. Hij beloofde de kiezers in 2007 de troepen eind 2010 terug te trekken. De publieke opinie heeft ook genoeg van de oorlog, waarin 21 Nederlanders sneuvelden en mister Bos ligt achter in de peilingen. Hij moest laten zien dat hij een rechte rug heeft."

 

Bron(nen):   The Wall Street Journal