Hou ze onder de knoet

Politiek
door Admin
donderdag, 25 maart 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Kaliningrad aan de Baltische Zee, ooit bekend als het Pruisische Königsberg, was 1 van de 50 Russische steden waar zaterdag is gedemonstrerd tegen de regering in Moskou. Een levensstandaard die alsmaar verslechtert, bureaucratie om gek van te worden, hogere belastingen en een autoritaire regering; in de uithoeken van het Grootrussische rijk lijkt het te gisten en de Financial Times probeert de onrust in kaart te brengen.
Hopelijk neemt u de moeite om naar de link te gaan, wat daar allereers opvalt is de kaart van het immense Rusland (land met 11 tijdszones) met daarop aangegeven de steden waar het rommelt. Een volk dat er ooit in is geslaagd een dergelijk grondgebied bij elkaar te roven, is een bijzonder volk, maar het beheer van dit reusachtige grondgebied is zo mogelijk nog moeilijker. Onder president Jeltsin hadden de regio meer zelfbestuur gekregen en mochten ze hun eigen gouverneurs kiezen, zaken die door zijn opvolger Poetin ijlings zijn teruggedraaid. Maar nu de economische situatie voor veel Russen is verslechterd, is het moeilijk om de verre gewesten met al hun complicaties vanuit Moskou te besturen. Schrikbeeld daarbij is de Oranjerevolutie in de Oekraine in 2004 - met een roep om meer democratie - en er is sindsdien het nodige aan gedaan om oppositieleiders te paaien, cq te intimideren.
Het vervelende voor het Kremlin is dat degenen die nu protesteren niet te vangen zijn onder 1 ideologische noemer - de onvrede leeft breed onder heel verschillende bevolkingsgroepen - van democraten tot ultra-nationalisten. En met de blik - al dan niet via internet - op het Westen gericht, laat de bevolking zich steeds moeilijker het bos insturen.
Het beheer van de uithoeken van het Russische Rijk is iets om hoofdpijn van te krijgen, zo schrijft de FT, want Kalingrad en Vladivostok liggen echt verschrikkelijk ver van elkaar.
Bron(nen): Financial Times