Het grote feest der communisten

Iedere nazomer heb je in Parijs het grote feest der communisten, 'la Fête de l’Humanité.' L'Humanité is het dagblad van de communistische partij, gestart in 1904 door Jean Léon Jaurès, de eertijds grote socialistische leider. 
Nou is in veel westerse landen het communisme een plotselinge dood gestorven, maar niet in Frankrijk. Daar heb je nog altijd de PCF en niet te vergeten: de communistische vakbonden die bijzonder bedreven zijn in het lamleggen van metro's, spoorwegen en vliegvelden. En een communistische krant waar Franse Elsbeth Etty's de dienst uitmaken.
Ook het jaarlijkse grote feest van de commies bestaat nog altijd en vandaag kijkt Libération terug op de vele malen (80 keer) dat het Fête de l’Humanité heeft plaatsgevonden. 
Een mooi stuk is het geworden, met de nodige nostalgie. Er kwamen zangers en bands die er mochten zijn, denk aan Police, The Who en Ray Charles. En aan hele belangrijke gasten zoals Nelson Mandela. En verder had je natuurlijk de hoogtijdagen van de linkse beweging toen iedereen nog dacht dat het allemaal heel anders ging worden - en veel beter bovendien. 
Heel anders is het inderdaad geworden, en veel beter ook. 
Maar dat mensen vandaag de dag in een wip per TGV vanuit Zuid-Frankrijk naar het feest in Parijs rijden, en dat ze onderweg op iPod en computer hun ding kunnen doen, zijn verworvenheden van de moderne tijd  waar Franse communisten een niet noemenswaardige bijdrage aan hebben geleverd.
Tant pis.

Bron(nen):   Libération