Wie of wat bedreigt Duitsland (op 22 november)

Een angstaanjagende terreurwaarchuwing deze week van de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizere. Aanstaande maandag, 22 november, staat er mogelijk een terroristische aanslag op het programma. Ongeveer 100 potentiele terroristen zullen dan vanuit hun trainingskampen in Afghanistan en Pakistan teruggereisd zijn naar Duitsland, klaar om hun dodelijke taak te verrichten. Uiteraard zal de regering alles doen om te verhinderen dat de aanslag doorgaat. 'Er is reden tot bezorgdheid, maar niet tot hysterie,' zo waarschuwde de minister op de Duitse TV.
Onze oosterburen zitten dus in spanning, maar ook met vele vragen. Hoe komt het dat de minister zo naukeurig kan voorspellen wanneer er een aanslag plaats vind? Hoe kan het dat allerlei 'potentiele terroristen' zo makkelijk naar Duitsland kunnen reizen? Hoeveel mogelijke terroristen zijn er überhaubt in Duitsland? Vragen waarbij de doorsnee Duitser zonder inside information zich op zijn minst ongemakkelijk zal voelen.

De datum van 22 november komt van een 'bevriende geheime dienst', vermoedelijk de CIA. De laatste jaren ziet de Duitse inlichtingendienst een hoop onfrisse figuren heen en weer reizen tussen Duitsland en Pakistan. De dienst vermoedt deelname aan trainingskampen, maar zonder dat er sprake is van concrete verdenkingen kan de dienst niemand oppakken en verhoren. Het onbestemde aantal van zeker duizend potentieel gevaarlijke islamistische lieden, mogelijk met militaire training, lopen er momenteel vrij rond.
De dreiging komt op dit moment echter uit het buitenland. Er zijn aanwijzingen dat de aanslag op de agenda gezet is in Waziristan, het onherbergzame grensgebied tussen Afghanistan en Pakistan. De naam van Al-Qaeda zingt weer rond. Onduidelijk is of er ook Duitse Jihadisten bij betrokken zijn. Vermoedelijk weten de inlichtingendiensten niet wat er precies voor aanslag gepland is, hoewel de meeste politiebeveiliging zich richt op stations, luchthavens en regeringsgebouwen. Ook over het precieze motief voor een aanslag tasten de Duitsers in het duister. 'Wraak' voor de dood van geloofsbroeders in Afghanistan, schrijft Die Welt, maar schimmig blijft het. Misschien waait alles weer over, maar maandag 22 november belooft een spannende dag te worden.

Bron(nen):   Die Welt