Frankrijk had in juni al luchtbrug met Afghanistan

Waar Nederland wachtte en wachtte, traden de Fransen een stuk doortastender op: het land had in juni al een luchtbrug met Afghanistan en evacueerde in stilte honderden mensen.

In Frankrijk zagen ze de machtsovername van de taliban wél aankomen en dus begonnen ze vier maanden geleden al met de voorbereidingen voor evacuaties. De Franse ambassade in Afghanistan stelde lijsten op met mensen die in aanmerking kwamen voor evacuatie.

"Het ging om Fransen maar ook om Afghanen", vertelt de Frans-Afghaanse politicoloog Karim Pakzad tegen de NOS. "Voormalige tolken van het Franse leger in Afghanistan mochten mee, maar ook chauffeurs en keukenpersoneel van de ambassade bijvoorbeeld."

"Half april kregen wij het voorstel van de ambassadeur om onze medewerkers naar Frankrijk over te laten vliegen en asiel aan te vragen'', zegt ook directeur Philippe Bertonèche van hulporganisatie Afrane tegen de NOS. "Ook familieleden mochten mee.''

"We willen de mensen niet vergeten die voor ons hebben gewerkt", laat een hoge ambtenaar van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken weten. "Dat zijn mensen die bedreigd kunnen worden."

In juni en juli werden meer dan 600 Afghanen en hun familieleden naar Frankrijk gehaald. Ook nu nog brengt Frankrijk haar mensen in veiligheid. Donderdag landde er nog een vliegtuig in Parijs met 200 Fransen en Afghanen.

Politicoloog Pakzad: "Het was kraakhelder voor de Franse autoriteiten, ook in april al: Kabul zou in handen van de Taliban vallen."

Bron(nen):   NOS