Kabinet ontslaat Mona Keizer

Het kabinet-Rutte wordt steeds voortvarender bij ontslag van bewindspersonen. Vanmiddag om 2 uur is staatssecretaris Mona Keizer (CDA) ontslagen omdat zij zich distantieerde van het corona-beleid. Volgens Keizer had de coronapas niet moeten worden ingevoerd. De pas is kent van de opening van het land en stutpaal van het kabinetsbeleid.

In een verklaring laat demissionair minister-president Rutte weten dat hij dat heeft besloten, met instemming van de minister van Economische Zaken en Klimaat, en na overleg met de drie viceminister-presidenten. "De genoemde staatssecretaris wordt voorgedragen voor ontslag met onmiddellijke ingang. De werkzaamheden worden overgenomen door de minister van Economische Zaken en Klimaat, Stef Blok."

Keijzer zei: "Je ziet dat het steeds moeilijker uit te leggen is waarom die pas op de ene plek wel nodig is en op de andere plek niet." En: "Dan denk ik: ja jongens, gaan we nou door op deze weg of gaan we het anders organiseren?"

Binnen haar partij het CDA ontstond meteen grote onvrede over haar uitspraken. Die staan haaks op het kabinetsbeleid van onder andere haar partijgenoten De Jonge van Volksgezondheid en Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Het kabinet wordt geacht met een mond te spreken en eenheid van beleid uit te dragen.

Omdat Keijzer zich daar niet aan heeft gehouden werd haar positie onhoudbaar.