Uri Rosenthal heeft geen problemen met uitlevering Rop Gonggrijp

De Verenigde Staten doen onderzoek naar xs4all-oprichter Rop Gonggrijp vanwege zijn vermeende betrokkenheid bij de organisatie achter WikiLeaks. Een aanklacht is er nog niet en ook geen verzoek tot uitlevering, maar mochten die komen, dan sluit minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken het niet uit dat deze staatsburger wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten, schrijft Webwereld.
Gonggrijp zou hebben geholpen bij het samenstellen en verspreiden van de video Collateral Murder. Daarin is te zien hoe burgers, waaronder journalisten, in Irak worden beschoten vanuit een Amerikaanse legerhelikopter. Maar Gonggrijp ontkent dat hij onderdeel van WikiLeaks is geweest of is.

In de VS zit de militair Bradley Manning onder erbarmelijke omstandigheden vast. Hij wordt ervan verdacht grote hoeveelheden diplomatieke documenten naar WikiLeaks gelekt te hebben. Rosenthal heeft waarschijnlijk nog nooit van Manning gehoord. In zijn antwoorden in de Kamer aan GroenLinks zegt hij 'niet bekend te zijn' met de omstandigheden waaronder Manning gevangen zit.
Gonggrijp doet er verstandig aan alvast ergens een onderduikadres te zoeken.

Bron(nen):   Webworld