WC-eend Frank de Grave (VVD) gaat ‘onafhankelijk’ Afganistan-onderzoek leiden

Frank de Grave, voormalig VVD-minister van Defensie, zal het onderzoek naar de evacuatieoperatie uit Afghanistan gaan leiden. Dat meldt RTL Nieuws donderdag op basis van informatie van „ingewijden”. Volgens veel Tweede Kamer leden en politieke waarnemers heeft het kabinet kennelijk weinig begrepen van de nieuwe bestuurscultuur dood een superinsider als De Grave te kiezen

PvdA-Kamerlid Kati Piri noemt het „volstrekt ongepast” dat de keuze is gevallen op een voormalig VVD-minister van Defensie. SP-Kamerlid Jasper van Dijk heeft gereageerd op de keuze voor De Grave, een keuze „waar WC-eend nog een puntje aan kan zuigen”. Ook is hij kritisch op de manier waarop dit nieuws naar buiten is gekomen: „Fijn ook om dit uit de media te vernemen, aldus Van Dijk op Twitter.

De Kamer verwijt het demissionaire kabinet dat het te traag en met weinig urgentie heeft gereageerd op de opmars van de Taliban in Afghanistan. Duizenden personen die in aanmerking kwamen voor evacuatie door Nederland bleven noodgedwongen achter. De Kamer eiste in september een onafhankelijk onderzoek naar de gang van zaken.