Ongevaccineerden leggen vanaf zondag het land plat

Als alle Nederlanders gevaccineerd zouden zijn was er geen crisis in de gezondheidszorg en was er dus ook geen halve lockdown nodig.

Maar het is niet anders: een kleine 15 procent van de Nederlanders is nog altijd niet of niet volledig ingeënt. Velen van hen worden na besmetting zo ziek dat ze in het ziekenhuis terecht komen. Daardoor zijn de ziekenhuizen in een ernstige crisis.

Tegen die achtergrond was de persconferentie van Rutte en De Jonge.

Rutte: "Wie volledig is gevaccineerd heeft een vijfentwintig keer kleinere kans in het ziekenhuis te belanden."

"We zijn niet doof voor kritiek en die kritiek zal later terecht blijken te zijn. Blijkbaar slagen we er niet in de boodschap over te brengen. Minder dan de helft van de mensen laat zich testen bij klachten. Er is ook maar een beperkte daling van het aantal reisbewegingen."

Rutte en de Jonge kondigen de volgende maatregelen af, om te beginnen tot 14 december:

Vanaf zondag is alles in Nederland tussen 17.00 uur en 05.00 dicht. Alleen levensmiddelenwinkels en andere 'essentiële' winkels mogen tot 8 uur open blijven. Afhalen bij restaurants mag wel.

Mondkapjes worden verplicht in horeca en theaters als je loopt. Horeca mag maar een derde van de capaciteit gebruiken.

Het binnenlands reisadvies luidt: blijf zoveel mogelijk thuis. Ga zo min mogelijk bij elkaar op bezoek. Werk thuis en houdt op je werk anderhalve meter afstand.

De scholen blijven open, maar vanaf groep zes dragen de leerlingen buiten de lessen mondkapjes.