‘Clubje waarmee Poetin zich omringt, wordt steeds kleiner’

Poetin heeft nog maar een klein clubje jaknikkers om zich heen. En van tegenstand van rijke Russen of het volk heeft hij ook weinig te vrezen.

Ruslandkenner Hubert Smeets ziet het clubje met wie de Russische president zich omringt steeds kleiner worden. En de tegenspraak wordt steeds minder, zegt hij tegen de NOS. "Ik dacht eerst dat Poetins oorlogsstrategie breed gedragen werd, maar het lijkt er toch op dat hij deze actie met een heel klein groepje heeft voorbereid."

Dit zijn "allemaal haviken, veel oude bekenden van Poetin uit de KGB-tijd, de zogenoemde siloviki", zegt Oost-Europadeskundige Bob Deen. Daartoe behoren het hoofd van de veiligheidsraad Patroesjev en het hoofd van de Binnenlandse veiligheidsdienst, Bortnikov. Maar bijvoorbeeld weer niet minister van Buitenlandse Zaken Lavrov. Deen: "Hij is niet meer dan Poetins spreekbuis, een woordvoerder."

Deze groep getrouwen heeft geen enkele kritiek op de oorlog. "De aanval op Oekraïne past helemaal in hun antiwesterse wereldbeeld, waarin Rusland weer een grootmacht moet worden."

Van de Russische elite hoeft ook weinig tegenstand te worden verwacht. Een van de twee bankiers die zich uitsprak tegen de oorlog heeft zijn woorden alweer teruggenomen. Over het algemeen zijn de Russische oligarchen bang voor Poetin, zeggen Deen en Smeets. Ze zijn doodsbenauwd dat hun bezittingen worden afgepakt of dat ze in de gevangenis terechtkomen.

Tenslotte heeft Poetin ook van het volk weinig te vrezen. Er waren afgelopen week aanzienlijke demonstraties van het Russische volk tegen de oorlog, maar niet genoeg voor Poetin om van onder de indruk te raken, aldus de twee experts bij de NOS. Bovendien draait de propagandamachine van het Kremlin op volle toeren. "Uit peilingen zou blijken dat 50 tot 60 procent van de Russen achter Poetins beleid staat. Dat zegt niet zoveel over steun voor deze oorlog, maar vooral over hoe sterk het Kremlin de informatievoorziening controleert."

Bron(nen):   NOS