Misschien is dit Poetins moeder. Maar misschien ook niet

Toen Vladimir Poetin als een komeet opklom naar het hoogste ambt dankzij de steun van president Boris Jeltsin, had hij een heel passend verhaal over zijn jeugd. Hij was het enig overlevende kind van twee al wat oudere Russen. Poetin zou geboren zijn in Leningrad (nu Sint-Petersburg) in het gezin van Vladimir Spiridonovitsj Poetin en Maria Ivanovna. Zijn vader Vladimir diende in de Sovjetmarine en daarna in de geheime dienst NKVD onder Jozef Stalin; hij stond bekend als een fanatiek marxist-leninist. Het gezinnetje was arm.

Het zou heel goed waar kunnen zijn. Maar al vanaf zijn opkomst zegt Vera Nikolajevna Putina dat zij de moeder is van Vladimir. Zij is Georgisch en Vladimir zou dat dus ook zijn. Putina trouwde met een Georgische soldaat Giorgi Osepahvili. Haar man zette haar onder druk om haar zoon Poetin in de steek te laten. In december 1960 leverde ze "Vova" terug aan zijn grootouders in Rusland. 

Ze kan een fantaste zijn. Maar De Daily Telegraph onderzocht haar claim en kon er weinig tegenin brengen. En hij verklaart de schimmigheid van Poetins jeugd, waarover erg weinig bekend is. Enkele journalisten die onderzoek deden naar dit verhaal, kwamen om. De vliegtuigcrash van de Russische journalist Artyom Borovik viel samen met de documentaire die hij maakte over Poetins jeugd, inclusief een reportage over Vera Putina. De Italiaanse journalist Antonio Russo had Vera Putina gesproken voordat hij werd vermoord.

Een probleem voor Poetin – als dit waar is – is Georgië. Hij moet uiteraard een Rus zijn om een Russische historische held te kunnen zijn.

Bron(nen):   Pnws  Daily Telegraph