Meer NAVO-troepen in Oost-Europa, Rusland reageert fel: ‘Gevaarlijk en destabiliserend’

Rusland heeft het NAVO-plan om extra gevechtseenheden naar de oostflank van Europa te sturen scherp veroordeeld. Ze spreken over een 'gevaarlijke en destabiliserende' opbouw van troepen, waarmee de 'anti-Russische koers' van het Westen wordt bevestigd.

"De militarisering van Europa wordt versneld door de inspanningen van de alliantie", zegt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

De troepenopbouw van de NAVO is een reactie op de Russische inval in Oekraïne, maar Moskou draait de redenering om. Volgens de Russen wordt de 'anti-Russische hysterie' doelbewust aangewakkerd, zodat de Amerikaanse oorlogsindustrie financieel kan profiteren van de opgelopen spanningen.

Ook de Russische dreiging en provocatie met nucleaire, biologische en chemische wapens is volgens Moskou 'onterecht'. Volgens hen stopt de NAVO geheim Amerikaans onderzoek naar biologische en chemische wapens in de doofpot.

De NAVO-top van gisteren in Brussel zou enkel een sessie zijn om "zichzelf te hersenspoelen", aldus het Russische ministerie.