Moet Biden een beetje dimmen? “Hij dreigt slagveld te maken van Europa”

De speech van Joe Biden zaterdagavond in Warschau viel niet helemaal goed in Europa. De Amerikaanse president noemde Poetin 'een slachter, die niet aan de macht mag blijven'. "Men dreigt op die manier van Europa een slagveld te maken.”

Dat zegt de Belgische politicoloog David Criekemans die vreest dat Europa de prijs moet betalen voor de harde oorlogstaal. "Tijdens zijn hele speech herframede hij de Oekraïneoorlog naar een Koude Oorlog 2.0. Hij sprak over een intergenerationele strijd die lang zal duren en waarbij iedereen zal moeten inboeten. Na het horen van de speech kan je jezelf de vraag stellen of hij de zoektocht naar een oplossing dan heeft opgegeven”, zegt Criekemans.

"Men dreigt van Europa een slagveld te maken. Want de implicaties voor Europese landen zijn gigantisch. En toch lijkt het alsof dat voor de Europese leiders niet duidelijk is. De vele sancties die zijn genomen - en samen met zo’n speech - kunnen zorgen voor heel snelle escalatie.”

Dat Biden zei dat Poetin niet aan de macht mag blijven, werd even later al gecorrigeerd door het Witte Huis. "Dit is de ultieme bevestiging. Want nu hebben ze hun excuus: Rusland als staat wordt bedreigd. Vorige week werd dit door Rusland nog als enige reden aangehaald om nucleaire wapens te gaan gebruiken."

Volgens Criekemans ziet Biden een politieke kans omdat het conflict volgens hem nog jaren zal duren. "Hij wil zich nu positioneren. Maar zo wordt het weer een situatie waarbij Moskou en Washington hun onderlinge strijd op Europees grondgebied uitvechten.”

Macron
Criekemans heeft zijn hoop gevestigd op de Franse president Emmanuel Macron. "Er is een historische diplomatieke traditie die eeuwen teruggaat én de Fransen erkennen ook Moskou als machtscentrum in Europa, iets wat de Amerikanen nooit wilden doen."

Macron maande vandaag ook direct tot kalmte. Op de zender France 3 zei hij dat hij het als zijn taak ziet 'eerst een staakt-het-vuren te realiseren en dan een volledige terugtrekking van de Russische troepen door diplomatiek overleg. Als we dat willen bereiken, kunnen we geen escalatie gebruiken in woord noch in acties'.