Orbán in Hongarije met overmacht herkozen: ’27 euro of een stuk varken voor een stem op Fidesz’

Premier Viktor Orbán heeft weer een klinkende overwinning behaald in Hongarije. Zijn partij Fidesz behoudt een twee derde 'supermeerderheid' in het parlement. De verenigde oppositie heeft jammerlijk gefaald.

Fidesz lijkt 135 van de 199 zetels in het parlement te krijgen. Zo behoudt hij de absolute macht en de mogelijkheid om de Hongaarse grondwet en het land ingrijpend te veranderen.

Orbán heeft de afgelopen jaren veel gedaan om de oppositie uit te schakelen. Circa 85 procent van de media is in handen van de zittende premier. De grenzen van kiesdistricten zijn hertekend, en andere kieshervormingen zijn doorgevoerd, waardoor Orbán met iets minder dan de helft van de stemmen nu toch ongeveer zeventig procent van de zetels wint in het parlement.

Er zijn net als vier jaar geleden berichten over stemfraude: het kopen van stemmen op het platteland (voor omgerekend 27 euro of vlees van een varken), busjes die Fidesz-kiezers halen en brengen. Daarnaast zijn er foto's opgedoken van deels verbrande zakken met briefstemmen uit Roemenië, waar heel veel op de oppositie wordt gestemd.

De euforische Orbán refereert in zijn overwinningsspeech aan de EU: “We hebben een grote overwinning behaald. Een overwinning zo groot dat je hem zelfs kunt zien vanaf de maan, maar beslist vanuit Brussel.”

Bron(nen):   De Volkskrant