Hoeveel wist Sigrid Kaag van grensoverschrijdend gedrag binnen D66?

De crisis bij D66 is groot. Een rapport uitbrengen, maar de kwalijke bijlage in de doofpot stoppen. Het is een ouderwets staaltje politiek gekonkel. Geen vernieuwend leiderschap, nee, en erg transparant is het ook al niet. De grote vraag is: waar is Kaag?

D66-leider Sigrid Kaag heeft nog niet gereageerd op de affaire, waarbij partijprominent Frans van Drimmelen een vrouwelijke medewerker bedreigde en stalkte. In een onderzoeksrapport naar de zaak stond dat de werkomgeving bij D66 veilig was, maar in een later toegevoegde bijlage stond wel degelijk dat Van Drimmelen schuldig was.

Niet alleen Kaag, ook de rest van de partijtop houdt zich stil. De Volkskrant, die de kwestie aan het licht bracht, vroeg Kamerleden als Jan Paternotte en Rob Jetten of ze de open brief steunden van zeker 500 D66'ers, die om opheldering vragen, maar ze wilden niet reageren. Vijf dagen voordat de Volkskrant bekendmaakte dat er sprake was van ernstig grensoverschrijdend gedrag bij D66 legde de krant partijleider Kaag een aantal vragen voor. Daarop reageerde ze niet.

Advocaat
In een schriftelijke reactie aan de leden schrijft Kaag dat ze ‘geen inzage heeft of had’ in het vertrouwelijke gedeelte van het rapport. Maar het slachtoffer dat werd bedreigd en gestalkt door Van Drimmelen nam in december 2020 al twee keer contact op met de partijleider over de kwestie en liet in april 2021 aan Kaag weten wat er in het belastende gedeelte van het rapport stond, zo blijkt uit schriftelijke communicatie die de Volkskrant in handen kreeg. Kaag verwees haar door naar een advocaat.

De Volkskrant merkt op dat kritiek van de partijprominenten weliswaar uitblijft, maar dat ze Kaag ook niet verdedigen. Dat ze op de hoogte was, maar niets deed is natuurlijk uiterst kwalijk voor een politica die zich laat voorstaan op vernieuwend leiderschap, transparantie en feminisme.

Bron(nen):   De Volkskrant