Oekraïense jongen (15) met drone speelde sleutelrol in slag om Kiev

Toen Russische troepen in februari de Oekraïense hoofdstad Kiev naderden, schakelde het Oekraïense leger een dronepiloot in die een Russisch militair konvooi moest lokaliseren. Die dronebestuurder was de vijftienjarige Andrii Pokrasa. Met zijn drone wist hij het konvooi te vinden, waarop het door de Oekraïners werd gebombardeerd. Een held noemen zijn landgenoten hem.

Pokrasa kocht de drone vorige zomer met geld dat hij en zijn vader hadden verdiend met de verkoop van cryptomunten. Toen de Russen het land binnenvielen, bleef Pokrasa aanvankelijk thuis bij zijn familie, maar na enkele dagen werd hij gevraagd om hulp te bieden omdat hij de enige persoon in de regio was met een functionerende drone.

Aan de Canadese nieuwszender Global News vertelde Pokrasa dat het leger contact met hem zocht omdat ze de GPS-coördinaten van het Russische konvooi nodig hadden. “Ze gaven ons informatie over waar de Russische colonne zich ongeveer zou kunnen bevinden. Het was onze opdracht om de exacte coördinaten te vinden en door te geven aan de soldaten.”

Zijn buren vreesden dat de drone hen tot doelwit zou maken, dus namen de jongen en zijn vader het toestel ‘s avonds in de duisternis mee naar een nabijgelegen veld in zijn dorp. Daar spotte hij met de drone uiteindelijk de koplampen van een truck die de locatie van het konvooi verraadden. “Ze bevonden zich op zo’n twee kilometer van ons”, vertelt Pokrasa. Zijn vader gaf de coördinaten via een socialemedia-app door aan het leger en het konvooi kon worden tegengehouden nabij Berezivka, op zo’n 40 kilometer ten westen van Kiev.

Joeri Kasjanov, commandant bij het Oekraiense leger, noemt de jongen “een echte held”. “Hij was de enige met ervaring met drones in die regio”, aldus de militair.

Bron(nen):   Daily Mail  HLN