Israël: ‘Amerikaanse joden zijn geen echte joden’

Er wonen naar schatting zo’n 2 miljoen Israëlische expats in Amerika. De kans is groot dat deze mannen en vrouwen Amerikaanse joden tegenkomen en verliefd op elkaar worden. De Israëlische regering is daar niet zo blij mee, getuige de reclamecampagne die zij is begonnen om deze liefdes te ontmoedigen.
Commercials en reclameborden in Palo Alto, New York, Los Angeles en Boston roepen Israëli's op om terug te keren naar Israël zodat hun identiteit niet verloren gaat.De commercial hierboven laat een Amerikaans joods meisje skypen met haar grootouders in Israël. Als ze hun kleindochter vragen welke feestdag het is zijn ze not amused met het antwoord ('Christmas!').


In dit spotje is een, volgens een kenner, typische joodse Amerikaanse jongeman te zien die een romantisch avondje in zijn hoofd heeft. Zijn Israëlische vriendin ziet op haar computer dat het de Israëlische herdenkingsdag voor de soldaten is. Het gaat geen romantisch avondje worden. Het verdriet van de jonge vrouw kan nooit door haar vriend worden gevoeld. Ze kan, volgens de boodschap, maar beter terug keren naar Israël.

Amerikaanse joden voelen zich niet op hun gemak met deze campagne die hun wegzet als onechte joden.
De Israëlische rechts-orthodoxe rabbi's die grote invloed hebben op de regering Netanyahu worden steeds dominanter en doen niet meer onder voor de Iraanse mollahs. 

Bron(nen):   The Atlantic  The Daily Beast