Spaanse premier roept op om stropdas af te doen, airco mag niet lager dan 27 graden

Het is heet in Spanje, niet lang geleden tikte het kwik er de 50 graden nog aan. Maar loeiende airco's zijn momenteel uit den boze vanwege de energiecrisis in Europa. De Spaanse premier Pedro Sanchez heeft een goede tip tegen de warmte: draag geen stropdas meer.

Er zijn al vele suggesties gedaan en maatregelen doorgevoerd om het energieverbruik binnen de EU naar beneden te brengen. Spaanse ambtenaren worden nu aangemoedigd om thuis te werken om het aircogebruik in de openbare gebouwen zo laag mogelijk te houden. Of ze dan thuis in de hitte moeten werken of de dure en verspillende airco aan kunnen doen, werd niet duidelijk.

De airco mag op kantoor sowieso niet lager dan 27 graden. In de winter mag de verwarming niet warmer dan 19 graden. Alles om het land minder afhankelijk te maken van het Russische gas.

Het ei van Columbus
"Ik wil u erop wijzen dat ik geen stropdas draag", zei premier Sanchez terwijl hij in zijn witte overhemd met het bovenste knoopje los de pers te woord stond in Madrid. "Dit wil zeggen dat we allemaal energie kunnen besparen". Ministers, hoge ambtenaren, maar ook bij bedrijven zou dit de nieuwe stijl moeten worden voor de zomermaanden.

"Als u het nog niet doet, zou ik graag hebben dat u geen stropdas draagt als het niet hoeft", adviseerde Sanchez de private sector. "Zo kunnen wij ook bijdragen aan de energiebesparingen die in ons land zo noodzakelijk zijn."