Hoe de vrienden van Vladimir Putin schatrijk werden

Op papier bezit Vladimir Poetin een bescheiden vermogen: volgens officiële documenten heeft hij een inkomen van zo'n 153.000 dollar, is hij eigenaar van een stukje land, een flatje en drie auto's, waaronder een Lada. Maar de New York Times onthulde vrijdag dat een aantal van Poetins vrienden er de afgelopen jaren in is geslaagd fabelachtig rijk te worden.
Het onderzoek van de krant spreekt boekdelen over de manier waarop de Russische staatsbedrijven worden gebruikt als politieke pionnen. De krant ontrafelt het web van sociale en zakelijke contacten dat banden heeft met Poetins kliek in Sint Petersburg.

Hoewel critici beweren dat hun vermogen is opgebouwd dankzij ‘door de overheid gesanctioneerde diefstal' van de Russische natuurlijke hulpbronnen, wijst de Times er op dat de lijn tussen legaal en illegaal zakendoen uiterst vaag is maar dat een bewijs ontbreekt van criminele activiteiten. Contracten zijn vaak gesloten zonder openbare aanbesteding, en eigendommen zijn verkocht tegen gereduceerde tarieven.
"Sommige vrienden van Poetin hadden slechts een klein kapitaaltje voordat hij aan de macht kwam, nu blijken ze ineens miljardairs”, zegt voormalig vice-minister van Energie, Vladimir Milov.

Zo was Gennady Timchenko ooit sales manager bij een lokale olieraffinaderij. Inmiddels is Timchenko een van 's werelds rijkste mannen, dankzij het bedrijf Gunvor dat hij voor de helft bezit en dat nauwe banden heeft met de staatsoliemaatschappij Rosneft. Rosneft verkoopt 'een aanzienlijk deel' van de olie door aan Gunvor. ‘De opbrengst van ongeveer 5 procent van de totale economische productie in Rusland wordt toegewezen via de handel met Timchenko'. De krant wijst ook op een uitgelekte diplomatieke WikiLeaks-cable. Daarin staat het gerucht dat het een van Poetins bronnen is van zijn geheime vermogen.
Het hoofdkantoor van Gunvor is gevestigd aan de Herengracht in Amsterdam.

Bron(nen):   The New York Times