Bende in Bosnië: kunnen de verkiezingen daar iets aan veranderen?

Bosnië kent een roulerend presidentschap waarvoor vandaag de verkiezingen zijn. Het land is - ruim 25 jaar na de oorlog - nog steeds compleet verdeeld.

De inwoners van het Balkanland kiezen vandaag een Bosniak (Bosnische moslim), een Serviër en een Kroaat voor het presidentschap dat wordt afgewisseld. De uitslag laat zich raden: Bosniakken stemmen op de Bosniak, Serviërs op de Servische kandidaat en Kroaten op de Kroaat.

Maar er valt nog veel meer te kiezen: de Bosniërs stemmen voor de parlementen van de Moslim-Kroatische Federatie en de Servische Republiek. En er moet nog gestemd worden op de vertegenwoordiging van de tien kantons.

Deze ingewikkelde constructie was in 1995 de enige manier om vrede te stichten. De hoop was dat na verloop van tijd de geschillen tussen de verschillende bevolkingsgroepen zouden verdwijnen en er ook politiek eenheid zou ontstaan.

Dat is tot nu toe niet gelukt. Dit zou de schuld zijn van de Bosnisch-Servische leider Milorad Dodik. De opvolger van Radovan Karadzic is steeds nationalistischer en autoritairder geworden. Hij wil de Servische Republiek afscheiden van Bosnië. Dodik onderhoudt ook warme banden met Poetin.

Maar niet alleen de Serviërs, ook de Kroaten morrelen aan de macht. De kleinste groep wil met steun uit Zagreb meer in de melk te brokkelen hebben. Ondertussen functioneert de staat nauwelijks. Er is veel corruptie, armoede en inflatie. Veel Bosniërs vertrekken en zoeken hun geluk elders.