Topdelegatie van ministers voor niets naar Brussel om stikstofcrisis: ‘Europa wil gewoon minder vee’

Maar liefst vier ministers togen eerder dit jaar naar Brussel om te vragen om een uitzondering voor het stikstofbeleid, maar de EU is onvermurwbaar: Nederland moet zich net als alle andere lidstaten aan de regels houden.

Dat werd bekend toen werkgeversorganisatie VNO-NCW deze week het kabinet opriep om in Brussel te pleiten voor maatwerk rond de stikstofcrisis. Daarop reageerde stikstofminister Christianne van der Wal: "Ik zal heel eerlijk vertellen: in dit kader heb ik best wel veel hulptroepen ingezet. Dat is publiekelijk niet bekend, maar we zijn vlak voor de zomer met vier ministers tegelijk naar Brussel afgereisd voor een gesprek met eurocommissaris Virginijus Sinkevičius (Milieu). Dat waren Hugo de Jonge, Mark Harbers, Henk Staghouwer en ikzelf. Specifiek over dit onderwerp."

Minder vee
Van der Wal zegt verder dat ze 'met maximale kracht naar Brussel’ zijn gegaan. "Vier ministers tegelijk. Ze wisten daar niet wat ze overkwam, dat hadden ze nog nooit meegemaakt. Maar het heeft niets uitgehaald. Absoluut vruchteloos”, zegt ze. De reactie van de eurocommissaris? "In Brussel zegt men: zelfs als de klimaatambities onder druk staan, moet dat voor ons een extra motivatie zijn om zo snel mogelijk minder stikstof uit te stoten. Het gaat de eurocommissaris en de EU maar om één ding. En dat is natuurherstel. We moeten dat laten zien.”

Ze vervolgt: "Ik moest zelfs verdedigen dat we met een gebiedsgerichte aanpak bezig zijn gericht op de doelen stikstofreductie en natuurherstel, en dat ik niet stuur op bijvoorbeeld de halvering van de veestapel. Europa wil gewoon minder vee, was de boodschap.”

"We hebben nooit geleverd als het gaat om natuur", zegt ze nog. En een wetswijziging is absoluut kansloos. "Dat is onhoudbaar. We hebben te maken met Europees recht. Ze zien ons aankomen.”