Zware binnenlandse kritiek op ‘ongetrainde idioten’ in Russische legerleiding

Russisch gezinde militaire bloggers, politici en nationalisten uit Moskou eisen harde maatregelen. Ze zijn woedend vanwege het bloedbad in een gebombardeerd schoolgebouw in de regio Loehansk, waar honderden Russische soldaten waren gehuisvest.

Rusland heeft toegegeven dat er 63 slachtoffers zijn gevallen bij de Oekraïense beschietingen, maar het lijkt erop dat er eerder honderden doden vallen te betreuren. In Cherson is volgens Oekraïne op een gelijksoortige manier een Russische legerbasis aangevallen. Daar zouden nog eens '500 doden en gewonden' zijn gevallen.

Russische critici zeggen dat gevaren zijn genegeerd door de legertop en dat er daardoor zoveel soldaten onnodig om het leven zijn gekomen, meldt persbureau Reuters. "Elke idioot kan bedenken dat er bij een raketaanval dan veel slachtoffers vallen", aldus een militaire blogger met 700.000 volgens op Telegram. Russische commandanten zouden hebben geweten dat het gebouw binnen het bereik van de Oekraïense raketten lag.

Zonder camouflage
Er stonden militaire voertuigen bij het schoolgebouw zonder camouflage en de Russen zouden massaal hun mobiele telefoons verbonden hebben met het lokale internet, waardoor de plek een makkelijk doelwit werd. Ook lag er munitie in het schoolgebouw opgeslagen, waardoor de schade nog groter werd.

Senaatslid Grigory Karasin heeft opgeroepen tot een 'diepgravend intern onderzoek' naar het incident in Loehansk. Ex-voorzitter van de Senaat Sergei Mironov vindt dat de militairen onvoldoende bescherming hebben gekregen van de legerleiding en wil weten hoe het kon dat zoveel militairen in hetzelfde gebouw waren gestationeerd dichtbij een munitiedepot.

Bron(nen):   Reuters