Ongemakkelijk: Radio 1 draait Israëlische volkslied op verzoek van SGP-lijsttrekker Stoffer

Politiek
maandag, 06 november 2023 om 11:55
anp 482009708
Het NOS Radio 1 Journaal werd vanochtend opgeluisterd door de klanken van het Israëlische volkslied, genaamd Hatikwa ('de hoop'). SGP-leider Chris Stoffer vroeg het nummer aan in het politieke programma van presentator Astrid Kersseboom.
Kersseboom vraagt lijsttrekkers die te gast zijn naar een plaat, 'om hen een stukje beter te leren kennen'. Stoffer kwam met Hatikwa als 'een hart onder de riem voor de Nederlands-Joodse gemeenschap'. “Ik merk dat de Joods-Nederlandse gemeenschap het zwaar heeft, bijvoorbeeld ook met de leuzen die hier op het Mauritshuis worden geprojecteerd”, aldus de oerconservatieve christen.
Kersseboom vroeg zich af of de keuze voor Hatikwa wel zorgt voor de gemeenschappelijkheid en verbinding in de samenleving, waar de SGP volgens hun verkiezingsprogramma naar wil zoeken. “Je moet op een gegeven moment kleur kiezen, maar het is zeker zoeken naar gemeenschappelijkheid. Laten we alsjeblieft ook de Joodse mensen in Nederland een plekje gunnen in dit land. Het lijkt of dat op dit moment kantelt. Het doet mensen heel erg goed als dit nummer ook gehoord wordt in Nederland”, legt Stoffer uit.
Het nummer werd niet volledig uitgezonden. Na een kleine minuut waren de tonen van het Israëlische volkslied alweer voorbij.
Bron(nen): De Volkskrant