Arts bij Poolse grens: 'Grootste crisis die ik ooit heb gezien'

Politiek
zondag, 14 november 2021 om 12:55
anp 440540356 1
Duizenden migranten zitten onder erbarmelijke omstandigheden vast bij de Poolse grens. Ze slapen in tenten terwijl het steenkoud is en hebben te weinig eten. Ondertussen kunnen ze geen kant op.
Arts Arsalan Azzaddin vertelt aan de NOS hoe schrijnend de situatie is aan de buitengrenzen van de Europese Unie. "De crisis duurt al maanden. In mijn hele carrière als arts heb ik nog nooit zo'n humanitaire crisis gezien," zegt de arts die in een ziekenhuis bij de grens werkt.
"Als ze hier binnenkomen gaat het slecht met ze. U kunt zich voorstellen hoe ze eraan toe zijn. Allemaal hebben ze door de bossen gezworven. Vaak een of twee weken. Zonder eten, zonder drinken, zonder schoenen soms. Ze hebben gebroken benen, snijwonden, zijn onderkoeld."
Zo'n tweeduizend mensen zitten vast in een tentenkamp op de grens. Mannen, vrouwen en kinderen warmen zich aan vuurtjes, omdat het zeker 's nachts gevaarlijk koud wordt.
Azzadin hoopt dat politici in actie komen. "Ze moeten die mensen daar weghalen aan de grens en in veiligheid brengen. De Europese Unie wil deze migranten niet. Er zijn daar vrouwen en kinderen die onderdak nodig hebben. Ik kan niet nog meer doden aan de grens verdragen."