Belgische ministers willen vaccineren verplichten

Politiek
maandag, 15 november 2021 om 11:47
148007077 m
De Belgische minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke wil dat het covid-19-vaccin verplicht wordt. “Ik ben gewonnen voor een algemene verplichting”, zei hij gisteren in een Tv-uitzending. “Dat gaan we morgen niet meteen hebben, maar voor mij mag dat debat beginnen. Ik ben voorstander.”Het zou volgens de Belgische wet ook haalbaar zijn. Advocaat Christophe Lemmens ziet geen enkel juridisch bezwaar tegen een algemene vaccinatieplicht. Hij is als advocaat gespecialiseerd in gezondheidsrecht.
Volgens Belgische ministers is een verplichte vaccinatie beter dan G-2, zoals in Oostenrijk is ingevoerd en in Nederland wordt overwogen. “Dat zorgt voor een tweedeling in de samenleving. Dat mag je niet doen”.
Het zou niet het eerste vaccin zijn dat in België verplicht wordt gesteld. Zo is het poliovaccin voor iedereen wettelijk verplicht. Daarnaast zijn er verplichte vaccins voor bepaalde risicogroepen, bijvoorbeeld voor tetanus voor wie in de landbouw, tuinbouw of afvalverwerking werkt, en voor hepatitis b voor wie in de zorg werkt.
Er is dus ook ervaring met het afdwingen van de verplichting. Voor het poliovaccin, geldt dat ouders een boete of een celstraf kunnen krijgen als zij hun kinderen niet laten vaccineren.
Bron(nen): HLN