De SP scheurt lokaal verder uiteen

Politiek
zaterdag, 06 juni 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
De wethouder, drie bestuursleden, vier raadsleden van de SP in Schiedam hebben hun lidmaatschap van de partij opgezegd. De reden is dat de SP  niets beter weet dan oppositiepartij zijn en niets snapt van fracties die wel bestuurlijke verantwoordelijkheid dragen, maakte wethouder Yorick Haan donderdag bekend. "De partij is blijven hangen, waar wij een stap vooruit hebben gezet."
De lokale SP'ers vinden dat zij veel hebben bereikt in hun gemeente, maar volgens Haan klonk er vanuit de partij juist kritiek. "Er werden niet genoeg folders verspreid en er werd te weinig actie gevoerd tegen de gevestigde orde". "Uitleggen dat we deel uitmaken van de gevestigde orde in Schiedam kon niet op begrip rekenen. Integendeel, hoon was ons deel."
De cursus voor nieuwe raadsleden bestaat uitsluitend uit uitleg hoe oppositievoeren moet. "Vragen als 'wat doet een wethouder eigenlijk' en 'hoe kun je in een coalitie samenwerken zonder je eigen gezicht te verliezen' komen niet aan de orde. Pogingen om dat tot de partij te laten doordringen zijn allemaal gestrand."