"Ladies and gentleman: we have got him. Bijna"

Politiek
zaterdag, 06 juni 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Zeven jaar is de CIA Osama bin Laden kwijt geweest. Nadat hij in Tara Bora in 2002 ontsnapte ontbrak ieder spoor. Maar misschien lukt president Obama wat George W. Bush zo gaag had gewild: hem inrekenen. Juan Zarate, het hoofd van de contra-spionage in het Witte Huis van Bush: "De regering ruikt nu bloed. Ze zitten al-Qaida heel dicht op de hielen."
Drie dingen spelen de Verenigde Staten in de kaart.
Allereerst het Pakistaanse offensief tegen de Taliban in de Swat vallei. Als de Pakistanen aan de Pakistaanse kant duwen en de Navo aan de Afghaanse kant, dan kan el-Qaida tussen hamer en aambeeld klem komen te zitten.
Het tweede element zijn de 21.000 extra troepen, die de VS in Afghanistan in zetten.
Het derde element zijn de predators, de onbemande vliegtuigen die preciesie-aanvallen kunnen uitvoeren. De inzet daarvan is omstreden omdat er ook burgers bij die bombardementen omkomen, maar volgens de VS hebben aanvallen de afgelopen tijd 11 van de 20 meestgezochte Talibanleiders uitgeschakeld. En al-Qaida heeft ook trainers verloren en bommenexperts. Hank Crumpton die de CIA campagne in Afganistan leidde tegen al Qaida na 11 september 2001: "De predators maakt de leiding van al-Qaida ook onzeker, het dwingt ze meer communicatie te hebben dan ze willen, ze zullen fouten gaan maken." Zarate: "Als het lukt Bin Laden te doden of gevangen te nemen, dan krijgt al-Qiada een klap die ze niet te boven zullen komen. Dan eindigt een hoofdstuk."
Bron(nen): NPR