Onderhandelaars blij: het kabinet is bijna klaar

Politiek
woensdag, 15 mei 2024 om 7:03
bijgewerkt om woensdag, 15 mei 2024 om 7:23
wilders trekt omstreden wetsvoorstellen voorlopig in1704707347
De PVV, VVD, NSC en BBB hebben een doorbraak bereikt in de formatie. Na een marathonsessie maakten de onderhandelende partijleiders vannacht rond 01.00 uur bekend dat ze het eens zijn geworden over de financiën, een belangrijke horde op weg naar een gezamenlijk regeerakkoord. Ze gaan de gemaakte afspraken vandaag met hun fracties in de Tweede Kamer bespreken.
Na afloop lieten de partijleiders zich uitgesproken positief uit over de voortgang van hun gesprekken. PVV-leider Wilders zei tegen de aanwezige pers dat er "nog wat werk te verrichten" is. "Maar ik zie dit niet meer fout gaan." BBB-voorvrouw Van der Plas gebruikte soortgelijke woorden en zei "heel erg blij" te zijn dat er bijna een regeerakkoord ligt.
Ook VVD en NSC toonden zich optimistisch over de vorming van een nieuw kabinet. "U ziet ons opgelucht naar buiten lopen", zei VVD-leider Yesilgöz. "Ik denk dat we eruit zijn." NSC-voorman Omtzigt gaf eveneens aan opgelucht te zijn. "Het land heeft een nieuwe regering nodig." Volgens hem ligt er "op een haar na een akkoord".
Een van de punten die volgens de partijleiders nog moet worden besproken is de premierskandidaat die Wilders wil voordragen. Dat zal hij woensdagochtend doen. Maar Van der Plas verwacht niet dat dat nog roet in het eten gaat gooien. Die verwachting valt ook te horen bij informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol. „Ik verwacht niet dat het tot problemen gaat leiden”, zegt Van Zwol.