Ook langgestraften (vier jaar celstraf) lopen vrij rond door personeelstekort

Politiek
zondag, 28 april 2024 om 7:00
anp 495816369
Mensen die tot meerdere jaren cel zijn veroordeeld lopen nu vrij rond vanwege het personeelstekort in de gevangenissen. De NOS heeft cijfers opgevraagd bij het ministerie van Justitie en Veiligheid en daaruit blijkt dat de langst gestrafte die nu op vrije voeten is, een gevangenisstraf heeft openstaan van 4 jaar en 5 maanden. Er lopen nu meer dan honderd mensen vrij rond die meer dan een jaar gevangenisstraf hebben.
In maart is er nog iemand veroordeeld tot 3 jaar en 10 maanden cel. Ook voor hem was geen plek in de gevangenis. Het kabinet heeft eerder gesteld dat alleen mensen die een straf tot twee maanden hebben openstaan die op een later moment moeten uitzitten. Dit is niet het geval.
Geen cipiers
Er zijn genoeg cellen, maar er zijn te weinig gevangenisbewaarders. Demissionair minister Weerwind voor Rechtsbescherming heeft onlangs een aantal tijdelijke maatregelen genomen om de gevangenissen wat ruimte te geven.
Zo worden sommige veroordeelden vervroegd naar huis gestuurd met een enkelband. Daarnaast worden zelfmelders tijdelijk niet opgeroepen.
Zelfmelders zijn veroordeelden die normaal gesproken een brief krijgen waarin staat wanneer ze zich bij een gevangenis moeten melden om hun straf uit te zitten. Het is de bedoeling dat dit niet de zwaarste criminelen zijn, want die worden na hun veroordeling doorgaans meteen naar de cel gebracht of er wordt een arrestatiebevel tegen ze uitgevaardigd.
Dat is niet zo bij deze zelfmelders. Van hen wordt gedacht dat ze niet de benen zullen nemen en dat ze zich melden zodra ze een oproep krijgen. Maar die oproepen worden nu dus niet verstuurd. De zelfmelders mogen vrij rondlopen tot het personeelstekort in de gevangenissen is opgelost. Twee weken geleden stonden er 2400 op de wachtlijst.
De minister jokte
Tweede Kamerleden vroegen minister Weerwind twee weken in een debat wat voor veroordeelden dit zijn. "U moet denken aan lichte vergrijpen, zoals het beledigen van een ambtenaar in functie. We hebben het echt over kleine vergrijpen, waarvoor de rechter de straf heeft gegeven."