Russische dienstplichtigen: Van mobilisatie tot dood in 10 dagen

Politiek
zondag, 16 oktober 2022 om 7:23
schermafbeelding 2022 10 16 om 072230
Advocaat Andrei Nikiforov uit Sint-Petersburg werd opgeroepen voor het Russische leger, vier dagen nadat president Vladimir Poetin een "gedeeltelijke" mobilisatie aankondigde.
Minder dan twee weken later werd Nikiforov een van de eerste gemobiliseerde mannen die werd gedood toen Oekraïne doorging met zijn succesvolle tegenoffensief, schrijft de Moskow Times
Berichten over gemobiliseerde soldaten die omkwamen in Oekraïne – van advocaten zoals Nikiforov tot inwoners van afgelegen Siberische dorpen en zelfs voormalige Moskouse functionarissen – kwamen de afgelopen dagen steeds sneller, wat erop wijst dat nieuwe soldaten met minimale training in de strijd zijn gegooid.
Drie gemobiliseerde mannen van 32, 40 en 42 uit de regio Krasnoyarsk in Siberië zijn op 8 oktober omgekomen in Oekraïne, meldden lokale media vrijdag. 
Alle drie van de mannen werden naar verluidt precies 10 dagen nadat ze werden opgeroepen vermoord.
En lokale autoriteiten in de Russische regio Tsjeljabinsk, in de buurt van het Oeralgebergte, hebben donderdag de dood van vijf gemobiliseerde mannen uit het district Korkino in de regio bevestigd.
Het is volgens de Moskow Times een terugkerend beeld: ongeoefende soldaten die weerloos de oorlog worden ingestuurd en binnen de kortste keren sneuvelen. Het doet denken aan de strategie van Stalin in de Tweede Wereldoorlog: de Duitse soldaten waren in het begin beter getraind en beter bewapend, maar de Russen konden bijna onbeperkt nieuwe troepen in de strijd brengen. Toen gaf dat de doorslag.
Bron(nen): Moskow Times