Skiën wordt een luxe

Economie
zondag, 16 oktober 2022 om 7:36
149242757 m
De prijzen voor wintersportvakanties in Oostenrijk liggen dit jaar veel hoger dan vorig jaar, stelt de Frankfurter Allgemeine vast.
De hoge prijsstijgingen sinds de Russische inval in Oekraïne komen ook tot uiting in de wintersportcentra. Dit geldt voor accommodatie en het gebruik van liften. Volgens een onderzoek van het Austria Press Agency moeten wintersportliefhebbers in het seizoen 2022/23 gemiddeld zo'n 8 procent meer budget besteden aan hun lifttickets.
In sommige gevallen willen de operators de hoge kosten ook opvangen met energiebesparende maatregelen.  Er wordt gedacht aan minder stationsverlichting van de liften, het uitschakelen van de stoelverwarming of minder nachtskiën. De snelheid van de kabelbaan kan ook worden verlaagd van 5 naar 6 naar 4 naar 4,5 meter per seconde. Vermoedelijk komt de Oostenrijkse regering met richtlijnen daarvoor.
In de meest populaire winterbestemming, Tirol, zullen de prijzen waarschijnlijk met gemiddeld 7 tot 8 procent stijgen, zegt de Tiroler hotelier Hörl.