'Truss is een nutteloze leider, voor kerst is ze weg'

Politiek
zaterdag, 15 oktober 2022 om 16:39
welingelichtekringen header 1
Het geblunder van de kersverse premier Liz Truss is een regelrechte blamage voor de Tories. De minister van Financiën Kwasi Kwarteng is al geofferd, maar of Truss daarmee haar vege lijf gered heeft, is maar zeer de vraag.
De Volkskrant vroeg correspondent in Londen Patrick van IJzendoorn om de kwestie te duiden. Die is scherp: "De Conservatieven hebben Truss nét gekozen via een interne ledenverkiezing. Als ze nu weer een nieuwe leider aanstellen maken ze zichzelf belachelijk. De partij zit enorm in de nesten, ze hebben een nutteloze leider maar kunnen niet met goed fatsoen van haar af. Binnenlands, maar ook in de rest van de wereld, schiet iedereen in de lach door deze flater.
Truss zal ook niet snel uit zichzelf vertrekken, denkt Van IJzendoorn. "Ze lijkt een echte plucheplakker te zijn. Deze baan heeft ze altijd al gewild, en om nu af te treden en als kortst zittende premier de boeken in te gaan, dat gaat ze niet doen. Maar de Tories weten ook wel dat Truss een doodlopende weg is. Ze gaan haar niet nog twee jaar laten doormodderen tot de volgende verkiezingen. Voor Kerstmis denk ik dat Sunak of defensieminister Ben Wallace het overnemen. Tot die tijd is de minister van Financiën Jeremy Hunt de eigenlijke machthebber in het Verenigd Koninkrijk, nu de positie van Truss zo zwak is."