Vier nieuwe PVV-Kamerleden moeten kabinetsleden vervangen

Politiek
zaterdag, 15 juni 2024 om 13:46
anp 488696618
Vier nieuwe PVV'ers komen bij het aantreden van het kabinet in de Tweede Kamer omdat vier huidige PVV-Kamerleden het kabinet ingaan. De eerstvolgende namen op de kieslijst zijn Chris Faddegon, Nico Uppelschoten, Robert Rep en Folkert Thiadens.
PVV-Kamerlid Barry Madlener wordt waarschijnlijk minister van Infrastructuur en Waterstaat. Zijn twee fractiegenoten Fleur Agema en Vicky Maeijer worden genoemd als minister en staatssecretaris op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Marjolein Faber is in beeld als minister van Asiel en Migratie.
Drie van de vier kandidaat-Kamerleden zijn op dit moment namens de PVV elders actief. Zo is Faddegon fractievertegenwoordiger in Den Haag en is Uppelschoten lid van de Provinciale Staten van Drenthe. Rep is zowel Statenlid in Groningen als raadslid in Westerwolde, de gemeente van Ter Apel, waar hij ook in een kapsalon werkt. Thiadens is directeur bedrijfsvoering van de PVV.
De PVV'ers op de kieslijst mogen zelf beslissen of ze hun zetel daadwerkelijk innemen. Uppelschoten zegt dat hij dat wel zou willen, maar dat zijn keuze nog afhangt van persoonlijke omstandigheden. Een medewerker van de Haagse PVV-fractie zegt dat Faddegon "vooralsnog wel" zijn zetel wil innemen, maar kan dat niet definitief toezeggen. De andere twee waren niet direct bereikbaar.
Als alle vier hun zetel innemen, blijven er nog vier namen op de PVV-kieslijst over. De laatste is Gom van Strien, de senator die kort informateur was, totdat naar buiten kwam dat hij werd beschuldigd van fraude. Vorige maand doorzocht de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) het huis van Van Strien.
Als alle namen op de kieslijst van een partij zijn uitgeput, blijft de zetel leeg.