Woede om uitspraken Victor Orbán over 'rassenvermenging': 'Waanidee en gevaarlijk'

Politiek
maandag, 25 juli 2022 om 16:26
welingelichtekringen header 1
De Hongaarse president Victor Orbán heeft zich weer de woede van Europese politici op de hals gehaald met zijn extreemrechtse uitspraken. Dit keer sprak hij onomwonden over 'rassenvermenging' in Europa, die moet worden tegengegaan.
“Wij Hongaren zijn geen gemengd ras en we willen ook geen gemengd ras worden”, zei Orbán zaterdag. Landen waar Europeanen en niet-Europeanen zich vermengen zouden zelfs 'niet langer naties' zijn.
Europarlementariër Katalin Cseh van de oppositiepartij Momentum was verbijsterd. “Zijn uitspraken herinneren aan een tijd die we allemaal graag zouden willen vergeten. Ze laten echt de ware kleuren van het regime zien”, zei ze.
Ook het Roemeense parlementslid Alin Mituța sprak er schande van. “Spreken over ras of etnische ‘zuiverheid’, vooral in zo’n gemengde regio als Midden- en Oost-Europa, is een waanidee en gevaarlijk. En dat geldt ook voor de heer Orban”, schreef hij op Twitter.
Orbán deed zijn uitspraken zaterdag tijdens een jaarlijkse toespraak in het Roemeense Băile Tuşnad. Hij sprak ook over de complottheorie van de 'grote vervanging'. Die houdt in dat er een complot zou zijn om de witte Amerikaanse en Europese bevolking te verdunnen met immigratie. "Dit is een ideologische truc van de internationale linkse partijen om te zeggen dat de Europese bevolking al van gemengd ras is.”
Orbán die eerder dit jaar opnieuw de verkiezingen won in Hongarije en aan zijn vierde termijn begon, ligt al langer onder vuur in Europa, onder meer vanwege een omstreden lhbti-wet. De Europese Commissie klaagt Hongarije aan om de wet, die homoseksuelen verbiedt in lesmateriaal of in tv-programma's.