Oud-bewoners landgoed Mastenbroek: “Ik ben bedreigd en moest vluchten”

Er komt steeds meer slecht nieuws naar buiten over Robert-Jan Mastenbroek, de man achter het verdwenen doneerplatform Dream or Donate. In het AD getuigen drie mensen die een tijdje op zijn landgoed Oergoed in Witharen verbleven van een agressieve, boosaardige sfeer.

Doodsbang
Rowena (58) vertrok vol idealen naar Witharen. "In het begin kreeg ik veel complimentjes van Broer en Rasta. Ze waren blij met me. Ik maakte de stallen en weilanden schoon, verzorgde de paarden, kippen en varkens, hielp mee in de kas. Het liep best lekker.” Maar al snel veranderde de sfeer. "Er werd zeer agressief gereageerd, vooral door Rasta. Dan had ik per ongeluk het nieuwe brood open gemaakt, terwijl het oude brood nog niet op was, en dan begon hij keihard tegen me te schreeuwen. Om kleine dingen werd hij woest. Heel intimiderend,” vertelt ze in het Algemeen Dagblad.

Na iets meer dan drie maanden wil ze weg. "Ik was doodsbang en heb me daar op Oergoed echt onveilig gevoeld. Uiteindelijk is het bij verbale agressie gebleven, maar ik heb meer dan eens gedacht dat ik klappen zou krijgen.”

Bedreigd
Adriaan (32) uit Zwolle vertelt een soortgelijk verhaal. Net als Rowena zegde hij zijn baan op voor zijn idealen. "Ik kon er al mijn idealen verwezenlijken. Broer en Rasta boden me kost en inwoning en een salaris van 1500 euro per maand. Ik heb er keihard gewerkt, vaak van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Timmerwerk, video’s en foto’s maken en posten op sociale media, kabels aanleggen. Een cent salaris heb ik nooit gehad en ook de ruim 800 euro aan gereedschappen die ik heb voorgeschoten heb ik niet teruggekregen.”

Ook bij hem veranderde plots na een paar weken de sfeer. "Uit het niets werd Rasta zeer agressief naar mij toe. Ook de houding van Broer veranderde. Hij was niet per se agressief, maar wel zeer onaardig, manipulatief.” Adriaan vertrok van het landgoed om na te denken. Bij zijn terugkeer is zijn kamer leeggehaald. "Ik wilde mijn spullen terug, maar kreeg ze niet mee. Toen ben ik door Rasta bedreigd, via de telefoon: ‘Ik kom er nu aan en ik snijd je kop eraf en voer het aan de kraaien’, schreeuwde hij. Ik ben toen gevlucht want ik was bang dat hij mij echt wat zou aandoen. Uit angst voor hem heb ik zelfs geen aangifte bij de politie gedaan.” Hij heeft een opname van het telefoongesprek en Rowena was getuige.

Rare man
Tenslotte is ook goudsmid Baruch Da Costa uiterst negatief. Hij moest een zilveren munt voor het duo ontwerpen. "Sietse Pater heeft een enorme invloed op Mastenbroek”, vertelt hij. "Het zijn twee handen op een buik. In alles dekken ze elkaars rug. Sietse is apart. Hij krijgt naar eigen zeggen zeven vrouwen van God, is bevriend met de koning en kan met hagedissen praten. Een zweverige, rare man. Soms ook agressief.”

Bron(nen):   AD