Bekende Amerikaanse homogenezer komt nu zelf uit de kast

Twintig jaar lang was McKrae Game een zogenoemde conversietherapeut: hij wilde mensen 'genezen' van hun homoseksualiteit. Nu komt hij zelf uit de kast en heeft hij spijt.

De 51-jarige Amerikaan stichtte het homogenezingscentrum Hope for Wholeness en richtte daarmee veel schade aan. "Ik was een religieuze fanatiekeling die mensen pijn deed. Sommigen zeiden dat ze zelfmoord gingen plegen vanwege mij, mijn idealen en de homotherapie."

In veel landen en in 18 Amerikaanse staten is conversietherapie verboden, maar niet in South Carolina, waar McKrae woont. "Ik begeleidde jarenlang mensen in hoe ze niet langer homoseksueel moesten zijn. Vandaag ben ik dankbaar dat ik dat achter me kan laten." Hopelijk geldt dat ook voor alle mensen die hij met zijn christenfanatisme heeft beschadigd.

In Nederland is conversietherapie niet verboden en er zijn signalen dat homogenezing nog steeds voorkomt. VVD, D66, PvdA en GroenLinks willen het wel verbieden. "Homogenezing is beschadigend", zei Kamerlid Vera Bergkamp van D66. "Je kunt mensen niet in hun wezen wijzigen, en je zou dat überhaupt niet moeten willen."