Hoogleraar zat drie jaar gevangen bij Taliban: “Sommigen waren hele fijne mensen”

Een week geleden werd de Australische hoogleraar Timothy Weeks vrijgelaten door de Taliban. Hij heeft meer dan drie jaar gevangen gezeten. In een persconferentie, waarover de Volkskrant schrijft, vertelt hij over zijn gevangenschap.

In 2016 werd Weeks samen met Kevin King ontvoerd bij de Amerikaanse Universiteit van Afghanistan in Kabul. Vorige week werden ze allebei vrijgelaten in ruil voor drie hooggeplaatste Talibangevangenen. "Uit een stofwolk kwamen zes Amerikaanse mariniers tevoorschijn die op ons afliepen," beschrijft Weeks. "Een van hen sloeg een arm om me heen en vroeg of ik oké was. Daarna hielp hij me bij de Black Hawk-helikopter te komen."

Weeks leerde de taal van zijn gijzelnemers en bouwde een soort vriendschap met hen op. Sommigen waren volgens Weeks 'geweldige mensen'. "Voor mij waren het soldaten die de orders van hun commandanten moesten uitvoeren. Ze hadden weinig keuze."

"Ik haat hen niet," vervolgde Weeks, "en voor sommigen heb ik diep respect, voel ik bijna liefde. Sommigen leefden enorm met me mee en waren echt heel fijne mensen. Dat heeft me wel aan het denken gezet… Hoe zijn zij hierin terechtgekomen?"

Bron(nen):   De Volkskrant