Nibud raadt aan geld te hamsteren
Het is zover gekomen dat we geld moeten gaan hamsteren. Mensen moeten ervoor zorgen dat ze thuis en onderweg voldoende contant geld hebben. Dat advies doet het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) naar aanleiding van de recente problemen in het elektronische betalingsverkeer.
Volgens het Nibud spelen er momenteel een aantal risico's die niet te voorkomen zijn. De cyberaanvallen zijn daar een belangrijk voorbeeld van. Ook komt skimming (kopiëren van betaalkaartgegevens) vaak voor. Bij faillissementen van banken duurt het over het algemeen ook lang voordat mensen weer bij hun geld kunnen. Kennelijk houdt het Nibud daar ook rekening mee.
Naast het bezit van voldoende contant geld adviseert het Nibud ook meerdere elektronische betaalmiddelen te hebben.
De rente op spaarrekeningen is ook niet meer de moeite waard.
Misschien toch maar weer eens die oude sok opzoeken !
(wel aangeven bij de belasting natuurlijk… dat hoort er bij in Nederland)
Ik stuur al jaren een oude sok mee met m’n belastingaangifte, ongewassen natuurlijk.
(in antwoord op Prikker)Aangeven bij de belasting hoort er inderdaad bij, behalve voor grote bedrijven!
(in antwoord op Prikker)Excuseer, je hebt helemaal gelijk… en dan vooral voor buitenlandse grote bedrijven he…
Die zijn hier middels allerlei technische fiscale constructies zowat gratis thuis.
(in antwoord op Heldoppantoffels)Tijd voor een bankrun?
Dat zal de Nederlander volgens mij pas in het allerlaatste stadium doen van een ‘systeem crash’.
(in antwoord op Gerardus Molema)Vroeger had ik altijd de gewoonte per week telkens het benodigde geld uit een geldautomaat te tappen. Toen alle winkeliers graag pinbetalingen wilden en dat zelfs voor kleine bedragen niets meer kostte ben ik ermee gestopt. Maar na de aanblik van de rijen van mensen die niet meer konden afrekenen tijdens een pinstoring een paar weken geleden, ben ik terug gegaan naar mijn oude gewoonte: cash voor een week aan boord. Rente verlies je immers allang niet meer. Wat cash op zak blijkt inderdaad een verstandige reddingboot.
Oproepen tot een bankrun is strafbaar, behalve door de overheid zelf natuurlijk.
Zal best, maar banken laten zich al jaren in met strafbare zaken en er is nog niet 1 bankier opgesloten.
(in antwoord op Adam)Wat als je geen vertrouwen meer hebt in de bank en je je spaargeld thuis (zo veilig mogelijk) opbergt en er na verloop van tijd 3 ton in je prive kluis zit, ben je dan ook een zwartspaarder?
Hangt er van af of je het niet of wel opgeeft aan de belastingdienst.
(in antwoord op catchit64)Niet dat ik een deskundige ben, maar ik zou niet weten wat je moet opgeven. Je krijgt immers geen rente op spaargeld in je kluis?
(in antwoord op Bert Schimmel)De staat zal er sowieso niet blij mee zijn, want geld in jouw kluis kan niet ‘rollen’. Geld dat je bij een bank afgeeft zit namelijk niet stil en dus zou je het huidige monetaire systeem er mee ondermijnen. De bank hoort immers geen krediet te kunnen verstrekken zonder dat er voldoende waarde op de eigen balans staat.
Of jij rente op je spaargeld krijgt zal de Staat een worst wezen… zolang je er maar belasting over betaalt.
(in antwoord op Heldoppantoffels)De Nibud had het (in een interview op de radio) over een bedrag waarmee je bij een storing in ieder geval even de noodzakelijke dingen kan halen op die dag zelf (dus brood of avondeten, of benzine om de volgende dag op je werk te komen). De hoogte van het bedrag hangt natuurlijk af van de omvang van je huishouden, maar voor een gezin werd een bedrag van 50 euro genomen.
Kortom, de titel “hamsteren” lijkt me nogal zwaar overdreven…
speel nou gewoon even mee! 😉
(in antwoord op Jochem)