Google: ‘gmail-gebruikers hebben geen recht op privacy’

Google vindt dat gebruikers van webmail, zoals gmail, niet moeten zeuren over privacy. In een rechtszaak zei Google het klip en klaar: gmail-gebruikers hebben geen  “no reasonable expectation of privacy”  als ze de dienst gebruiken. Google mag in de mail kijken en er informatie uithalen om daaraan geld te verdienen. In de rechtszaak maakt het bedrijf de volgende vergelijking. Als je (vroeger) een zakenbrief stuurde aan een zakenrelatie, dan was het normaal dat de secretaresse van die relatie de brief opende en keek wat er in stond. Zo is het ook normaal dat het bedrijf dat jouw mail verstuurt even in de inhoud gluurt om te kijken over er iets van waarde in staat. Privacywaakhonden in de VS zijn ontzet door de eerlijke erkenning van Google. "De vergelijking gaat niet op met de zakenbrief. Je moet het versturen van een email vergelijk met het sturen van een brief. Als je je brief aan de Posterijen geeft ga je er ook van uit dat die de brief niet eerst lezen. Wie hecht aan zijn privacy weet wat hem staat te doen: geen gmail meer gebruiken."

Bron(nen):   Salon      

22 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Captain Caveman

  Dus Google zal ook niet aarzelen (al dan niet tegen betaling, getuige het artikel) om informatie van gebruikers aan de NSA te geven.
  Byebye Gmail en Drive…

  • utsjaermets

   Google heeft niet eens de mogelijkheid om te aarzelen. Ze zijn het gwoon verplicht (als het om data onder amerikaanse jurisdictie gaat). Obama plakt gewoon een stckertje ‘concerns terrorism’ op de hulpvraag en voila. Voor ‘Obama’ mag je ook een corrupte medewerker lezen…

   (in antwoord op Captain Caveman)
 2. Templein

  Gmail gebruik je ook als blogger van blogspot of als gebruiker van Flickr.com. Voor die laatste tenminste, als je Yahooreclame wilt ontlopen.
  Het is nogal ingrijpend om gmail niet te gebruiken.

  • Heldoppantoffels

   Ik mis het niet hoor! Na een paar jaren facebook gebruik ben ik daar ook maar mee gestopt om de reclames en privacy redenen. Heerlijk!

   (in antwoord op Templein)
 3. RHK

  Het is een illusie om te denken dat andere bedrijven die maildiensten aanbieden anders omgaan met je privacy. Bedenk dat alle public cloud diensten natuurlijk ook zo omgaan met onze gegevens en de trend is dat we alles naar de cloud brengen en dat we er dan overal bijkunnen, en daar hoor je bijna niemand over. Op zich heb ik er geen moeite mee dat NSA en leveranciers van maildiensten de mail zouden kunnen lezen, ik heb niets te verbergen. Als je echter zeker wilt zijn dat dit niet gebeurt dan moet je een bericht persoonlijk overbrengen, maar ja.. we zijn zo gewend dat we overal even kunnen mailen, twitteren, SMS’en, Whatsappen enz. Alles gaat via netwerken waar in principe mensen zouden kunnen meekijken, maar je moet ook bedenken dat geen enkele beheerder zin en tijd heeft om alle onzin te lezen die jij en ik intypen….

  • Captain Caveman

   Ik maak me daar totaal geen illusies over, hoewel dat ik denk dat internet providers die maildiensten ondehouden hier iets anders mee omgaan dan Google, Hotmail enz.
   Ik vind het wel een ontzettende loze kreet om te zeggen dat het het prima vindt, omdat je niets te verbergen hebt. Het gaat om inbreuk op mijn privacy. Ik bepaal zelf wel wie mijn gegevens mag inzien en wie niet.
   Maar aangezien jij niets te verbergen hebt, vind jij het zeker ook goed dat allerlei diensten/mensen jouw huis binnenkomen en rondsnuffelen wanneer het hun uitkomt?

   (in antwoord op RHK)
   • Heldoppantoffels

    Precies en indien er maar genoeg mensen zeggen “ach ik heb toch niets te verbergen”, gaat het een glijdende schaal worden en gaan jouw rechten op privacy helemaal verdwijnen.

    (in antwoord op Captain Caveman)
  • kletsmajoor

   Ik heb ook niets te verbergen maar het gevaar zit hem m.i. in het opbouwen van een historie over de jaren heen. Ik moet er niet aan denken dat een door tunnelvisie bevangen rechercheteam met terugwerkende kracht mijn historie selectief gaat interpreteren zoals het hun het beste uitkomt om hun vermoedens de “bewijzen”. De gerechtelijke dwalingen uit het recente verleden laten zien dat zelfs zonder online-historie de kans op dit soort dwalingen niet bepaald nul is. Ik vrees dat met de beschikbaarheid van een online-historie het aantal dwalingen snel gaat stijgen.

   (in antwoord op RHK)
   • Heldoppantoffels

    en juist omdat je niets te verbergen hebt (=je bent een nette burger), heb je het recht om je zonder de “Internet gestapo” op je hielen over het www te bewegen.

    (in antwoord op kletsmajoor)
 4. utsjaermets

  Neuh toch, is dat echt waar ?? Goh, wat een verrassing. Wat is het verdienmodel van Google ook alweer…
  Ik heb geen gmail, FB,Twitter, GPS, dom-dom en al die noodzakelijke ‘services’. De Patriot Act (of hoe heet die wet in de USA ook alweer) heeft recht op privacy to 0 gereduceerd. Daar moet we niet verongelijkt over doen. Gewoon keiharde realiteit. Aangezien Europa zijn Amerikaanse vriendje niet wil frustreren, zal Europa er ook aan meewerken (verzoek om informatie in geval van spionage/intellectual property, eh, ik bedoel ‘terrorisme’.).
  Er komt natuurlijk een moment dat ook/zelfs ik in de moderne tijd moet stappen 😉

  • Heldoppantoffels

   Voor een groot deel ben ik het met je eens, alleen denk ik dat we juist WEL verongelijkt moeten zijn. Het argument ik ben niet slecht en heb toch niets te verbergen is wat kortzichtig.

   Ik ben een nette burger en juist daarom heb ik het recht om anoniem te zijn!

   (in antwoord op utsjaermets)
 5. utsjaermets

  Helemaal onvoorzichtig zijn bedrijven die die mooie cloud services (gmail, SkyDrive, Yammer etc) bedrijfsmatig gebruiken. Hendig man !

 6. FritsB

  Ik heb misschien weinig verstand van Engels, maar het lijkt mij dat Google met “expectation of privacy” niet doelt op een recht maar op wat de klant er zelf van verwacht. Anders gezegd, wie voor het gemak Gmail gebruikt, weet dat hij geen privacy mag verwachten en het kan hem niets schelen. Ik wil wedden dat Google dat ook in de gebruiksvoorwaarden heeft staan.

 7. iembam

  Kan iemand zo vriendelijk zijn om te vermelden welke e-mail service de privacy wel garandeert?

  • utsjaermets

   Waarschijnlijk geen (als puntje bij paaltje komt). Ik heb echter meer op met de mate van ‘garantie’ door bv KPN dan met die van Google, wiens business model gebaseerd is op het ontdekken en verkopen van informatie (in alles wat wij op het internet achter laten).

   (in antwoord op iembam)
  • Captain Caveman

   Er zijn er wel, maar of die lang zullen bestaan???
   Lavabit, vermoedelijk gebruikt door Snowden, was zo een bedrijf.
   Dit bedrijf heeft echter besloten te stoppen nadat er door de VS poginingen worden gedaan om inzage te krijgen in gegevens en berichten van klanten…

   (in antwoord op iembam)
   • iembam

    hmmm zonde dat zo’n bedrijf de grond ingeboord wordt door de VS. Geeft je te denken. Is het erg dat mijn privacy geminimaliseerd is en wat wil ik nou echt, echt prive hebben. Moeten we dan weer de ouderwetse potsduif gebruiken als we zaken verborgen willen houden van grote broer? lijkt mij wel lachen om zoiets te doen. ach

    (in antwoord op Captain Caveman)
 8. johandevri

  Puur voor te emailen zou je ook eens kunnen kijken naar deze gratis services van Yandex.com en mail.ru. beiden komen uit Rusland…maar hebben ook een engelstalige interface in de webmail. Verder onbegrensde opslag voor mails..imap…smtp…spamfilter ,antivirus ..etc…etc…

  Ik gebruik het al een paar maanden en ik ben er dik tevreden mee.

  Inbox.lv uit letland is ook goed maar heb ik zelf minder ervaring mee.

  En punt is dat het niet enkel Gmail is die zo denkt…wat te denken van yahoo,AOL of Hotmail/Outlook?? Die hebben imho dezelfde bedrijfspolicy en zullen ongetwijfeld ook meewerken met de NSA om maar eens wat te noemen.

  Kortom er zijn wel degelijk alternatieven voor Google en Co.

  • Kopje thee

   Ah, weer een idealist die denkt dat Rusland schone handen heeft omdat klokkenluiders hun pijlen alleen op de VS richten (en Russische klokkenluiders nog voor het luiden ‘toevallig’ aan hun einde komen.) Rusland, het land waar Sorm 1 + 2 al breed en soepel functioneerde voordat Google was uitgevonden… Even googelen misschien? Oh wacht…

   (in antwoord op johandevri)

Reacties niet toegestaan