De grootste klimaatbedreiging is rood vlees

Voor wie net een Prius heeft aangeschaft en de gloeilampen heeft weggegooid, blijkt het ergste nog te moeten komen. Als we de baas van het VN klimaat instituut moeten geloven, hij zegt het in Trouw, is de oorzaak van de klimaatellende vooral de biefstuk.
De westerse menukaart moet worden herschreven. Minder vlees en meer vegetarische maaltijden zijn noodzakelijk, zegt Dr. Rajendra Pachauri. Pachauri is voorzitter van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), de denktank van de Verenigde Naties, die in 2007 samen met Al Gore de Nobelprijs voor de vrede kreeg voor de wijze waarop zij het klimaatprobleem onder de aandacht hebben gebracht.
Pachauri bepleit  een grote publiekscampagne, waarbij stap voor stap een wijziging van onze leefstijl wordt nagestreefd, te beginnen met één vegadag per week. „Dat is echt nodig en effectief.” Als alle burgers van de belangrijkste vijftien EU-lidstaten een jaar lang de dierlijke producten één dag per week vervangen door plantaardige, heeft dat hetzelfde effect als de verwijdering van 12 miljoen auto’s van de Europese wegen, rekende Pachauri al eerder voor.
Of: als een burger drie maanden geen rood vlees eet, compenseert dat de CO2-uitstoot van een vliegreis Amsterdam-Barcelona.

Bron(nen):   Trouw