Opkomst van de part-time roker

Knappe jongen als je er nog steeds in slaagt de hele dag te roken. 
Op het werk is het verboden. Onderweg in de bus en de trein ook. Op stations en luchthavens en restaurants? No way. Bij vrienden en kennissen en op sportclubs is de kans nihil dat u onbekommerd een sigaret kunt opsteken en ook aan het thuisfront neemt de tolerantie zienderogen af. Dikke kans dat een chagrijnige vrouw geen zin heeft dat u er een opsteekt en anders zijn het wel de kinderen die - opgehitst door progressief lesmateriaal - beginnnen te preken over de enge ziektes die je van sigaretten oploopt.
In de VS is werk en publieke ruimte nagenoeg rookvrij, en thuis mag 70 procent van de bevolking niet langer van de andere familieleden roken. 
Dit alles heeft de rookgewoontes veranderd. Degenen die roken, roken gemiddeld minder sigaretten per dag en een groeiend deel van de rokers (nu 25 procent) rookt niet iedere dag. Het is zelfs 50 procent van de rokers dat of niet dagelijks rookt, of minder dan 6 sigaretten per dag.
Wat ook de aloude graad van verslaving tegengaat: steeds meer volwassenen groeiden op in een rookvrije huishouding en dat vergroot de kans dat ze als roker minder verslaafd raken.
Toch spreekt een medicus waarschuwende woorden tegen The Wall Street Journal: de matige roker moet niet denken dat hij vrij is van risico; ook 3 sigaretten per dag kan iemands gezondheid ernstig bedreigen.

Bron(nen):   The Wall Street Journal