Extreem weer: vleermuizen vallen uit de lucht, ijsberen blijven binnen

Het is ijskoud in de Verenigde Staten. In Minnesota is het -32 graden Celsius en in Central Park -15. Dat laatste is het koudste sinds 1896. En zelfs in Florida vroor het. Een ontsnapte gevangene in Kentucky besloot om maar weer de warmte van de gevangenis op te zoeken. En de ijsberen in de dierentuin van Chicago werden binnengehouden, omdat het zelfs voor hen te koud is.
In Australië is juist sprake van een extreme hittegolf met een recordtemperatuur van 54 graden in het zuiden van het land. Het bizarre gevolg is dat het vleermuizen regent. De beestjes zijn niet tegen zulke hoge temperaturen bestand. Inmiddels zijn er al 100.000 uit de lucht gevallen. De dode dieren veroorzaken heftige stank en kunnen gevaarlijk zijn voor de gezondheid.
Beide landen vestigen respectievelijk een koude- en warmterecord. Het hitterecord in Australië past in het plaatje van klimaatverandering: overal ter wereld neemt het aantal hittegolven en de extremiteit ervan toe. Maar hoe valt de kou in de VS te verklaren? Ook die is het gevolg van de opwarming van de aarde. Doordat de Noordpool sneller opwarmt dan de zuidelijkere gebieden, verandert de zogenaamde straalstroom. Die bestaat uit sterke winden in de hogere atmosfeer. Daardoor kreeg koude poollucht de kans om uit te breken.
Een relatief warme noordpool en een koud continent wordt ook wel de arctische paradox genoemd en is overal waar te nemen. Zo was er nog nooit zo weinig noordpoolijs en was het in Siberië 8 graden warmer dan normaal.

Bron(nen):   Knack      

7 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Apekool

    Noordpoolijs is juist met 29% toegenomen t.o.v. vorig jaar, zie ook
    http://www.arctic.noaa.gov/detect/ice-seaice.shtml
    http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2013/09/28/article-2415191-185A43E400000578-982_640x365.jpg

    • Heldoppantoffels

      Inderdaad, maar Jeannette gelooft de sprookjes van de klimaatclubjes nog. Gelukkig is die groep kleiner aan het worden.

      (in antwoord op Apekool)
    • Piet Oud

      vergeet de zuidpool niet! Daar waren ook twee scheppen vast geraakt in het ijs.

      (in antwoord op Apekool)
  2. kletsmajoor

    Tuurlijk, het wordt koud om dat het warm wordt. Of wordt het warm omdat het koud wordt?

    Ter info: de gemiddelde temperatuur op aarde is al 17 jaar min of meer constant in tegenstelling tot de voorspellingen van de klimaatwetenschappers. Kennelijk compenseren de extremen in het weer elkaar jaar op jaar.

    Wat dit artikel doet heet ‘cherry picking’ (of ‘confirmation bias’). Pik uit het nieuws wat je vooropgestelde mening ondersteund en negeer de rest. Hoe intelligenter mensen zijn des te beter zijn ze in staat om zo’n redenering tegen de feiten in overeind te houden en anderen (en vooral zichzelf) te overtuigen.

    • Heldoppantoffels

      Het is ook zo geinig om de stelligheid in dit artikel even goed te laten bezinken. “Zo was er nog nooit zo weinig poolijs”….terwijl het er de laatste jaren eerder op lijkt dat de ijskappen juist toenemen.

      Over de laatste 500 jaar is de wijziging in temperatuur minimaal, ga een ander gek maken met excuses om belastingen te kunnen heffen.

      (in antwoord op kletsmajoor)
  3. Kopje thee

    Hm, zolang het nog niet andersom is… dat van die ijsberen en vleermuizen bedoel ik…

  4. RHK

    Leuk stukje stemmingmakerij. Dit is de natuur en dat gaat al duizenden jaren zo. Bedenk dat de klimaatwetenschappers hun lege subsidiepot moeten spekken, en dan komen dit soort selectieve studies van pas om fondsen te werven.

Reacties niet toegestaan