Staat licht burgers volledig door in jacht op uitkeringsfraude

Wie een uitkering aanvraagt, krijgt vaak zonder het te weten te maken met het Inlichtingenbureau. Een onbekende stichting die in opdracht van de overheid een burger compleet doorlicht. Het koppelt onopgemerkt allerlei data van instanties. Deskundigen zijn verbaasd, schrijft de Volkskrant: hoever denkt de overheid te mogen doordringen in het leven van een individu?

Wie een uitkering van de overheid aanneemt, heeft nauwelijks nog privacy, zegt rechtsgeleerde en voorzitter van het Platform Bescherming Burgerrechten Tijmen Wisman. "Door steun te accepteren, lever je jezelf eigenlijk compleet over aan de overheid."

"Daardoor mag de overheid een bijstandsgerechtigde volledig binnenstebuiten keren", zegt advocaat Stijn Engelen uit Venlo die geregeld mensen met een uitkering bijstaat. "Ze weten echt alles van je."

Het Inlichtingenbureau werd twintig jaar geleden ingesteld door de overheid en voert sindsdien vrijwel onopgemerkt en geruisloos zijn werk uit. Als er onregelmatigheden worden geconstateerd, worden die doorgespeeld aan overheden en overheidsinstanties.