Een kind opvoeden kost een Ferrari

Als je opzij zet wat je bespaart als je geen kind hebt, dan kun je na 25 jaar een Ferrari contant betalen, zegt een Belgisch onderzoek van de Gezinsbond, waarover De Morgen schrijft. Een kind van de wieg naar  een baan brengen, kost minstens 170.863,61 euro. In dat bedrag zitten de basiskosten om te leven en de uitgaven aan onderwijs en kinderopvang. De cijfers - Belgisch, maar vergelijkbaar met Nederland - zijn gebaseerd op een theoretisch model dat uitgaat van een netto-inkomen van 2.128 euro voor een echtpaar met kinderen. Een kind kost hen gemiddeld 462,17 euro per maand. "De realiteit leert dat een stel met zo'n laag inkomen slechts 82 procent van die kost echt kan uitgeven", zegt Yves Coemans van de studiedienst van de Gezinsbond. Voor een gezin met een inkomen van 3.434,1 euro per maand, het Vlaamse gemiddelde, kost een kind groot brengen van nul tot 25 jaar in totaal 219.532 euro. Zij geven meer uit aan basiskosten  en betalen door het hogere inkomen meer voor kinderopvang.

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Kopje thee

  Nou én? Ik ben bewust en gelukkig kindervrij, maar vind dit een belachelijke vergelijking – kan me niet voorstellen dat iemand met kinderen zegt: ‘had ik toch maar voor die ferrari gekozen.’

  • Oh_Oh_SarCastro

   Niemand zal het zeggen omdat het maatschappelijk onacceptabel is om eerlijk te zijn over dat soort dingen.

   (in antwoord op Kopje thee)
   • Kopje thee

    Het begrip Ferrari is net zo goed gebaseerd op angst om niet geaccepteerd te worden – onder autofreaks, dan. Belachelijke dingen die qua design in de jaren tachtig zijn blijven hangen. Patsbak voor laagschedeligen met meer flatscreens dan boeken in hun huis. Doe mij maar Spyker, Aston Martin of desnoods ‘n sexy oldtimertje.

    (in antwoord op Oh_Oh_SarCastro)
 2. *Yahtzee*

  Het is een Belgisch onderzoek. Gelukkig..

 3. Hannes

  Geef mij dan die 170.000 maar of een kind. Maar niet dat lelijke, rode, patserige vieze ding van een auto.
  Bah!! wat een smakeloos ding is dit.

Reacties niet toegestaan