Amerika jaloers op de Nederlandse vrouw?

Amerikaanse Jessica Olien staat er na drie maanden Nederland nog steeds versteld van. Nederlandse vrouwen werken minder, hebben minder prestigieuze posities, verdienen minder dan mannen en zijn toch dik tevreden. Olien schrijft: ik maak me constant druk om mijn carrière, net als mijn Amerikaanse vriendinnen. Wij willen door het glazen plafond heen breken, de topposities bereiken. Succes hebben. En we werken ons een slag ik de rondte.

Terwijl Nederlandse vrouwen halve dagen werken, gaan sporten, met elkaar koffie drinken en tijd met de kinderen doorbrengen. Minder dan 10 % werkt fulltime en maar 4% wil meer werken of een meer verantwoordelijke baan. Al is de Nederlandse vrouw wel geëmancipeerd (in politiek en sociaal opzicht) financieel draagt ze maar klein deel van het gezinsinkomen bij. 25 % van de Nederlandse vrouwen heeft niet genoeg inkomen om financieel onafhankelijk te zijn. En toch niet méér gaan werken? Economen snappen er geen fluit van. Maar de Nederlandse vrouw hecht meer aan haar vrijheid en een goede privé/werk balans.

Geen concept dat aanslaat in Amerika, waar status sterk gerelateerd is aan de arbeidspositie. 75% van de werkende vrouwen hebben er een fulltime baan. De ideale Amerikaanse vrouw moet perfect zijn. Ze moet supervrouw zijn. Ze bakt geen koekjes in de keuken en breit zo af en toe wat. Nee, ze opent een bakkerswinkeltje en breit sjaals voor modeshows. Ze verschijnt bij Oprah. Ze volgt haar dromen. Hoe langer ze in Nederland is, des te beter Olien beseft hoe onmogelijk het is aan dit mythische vrouwbeeld te voldoen. Ze vindt het Nederlandse voorbeeld steeds aantrekkelijker.

Dat vindt niet alleen Olien. Naar aanleiding van haar artikel in Slate wordt ook op Jezebel de vraag gesteld: Nederlandse vrouwen zeggen: bekijk het maar met je gewerk. Kunnen wij het ook niet zo doen?

Bron(nen):   Slate  Jezebel